pencoaster
Header

Kloddertje chemo hier, kloddertje chemo daar

oktober 27th, 2011 | Posted by Re in Pencoaster

(Oh wat was dat een leuke serie :D )

Maar goed, zoals veel van jullie al begrepen hadden begin ik dinsdag 1 november met een 5 weken lange therapie om die tumor eens een flinke schop te geven en te laten krimpen zodat deze daarna chirurgisch verwijderd kan worden. Ik krijg een lekkere simpele combinatie therapie van lage dosis chemo en hoge dosis bestraling, de behandeling elke dag duurt niet eens veel langer dan een uurtje of 2 bij elkaar.

Maar goed chemo, …. chemo, tsja dat is een ruim begrip, cytostatica, ook al zo’n begrip, de meeste hebben er natuurlijk wel eens van gehoord. In mijn geval is het ter ondersteuning van de bestraling, oftewel adjuvante therapie. Maar wat doet het nou precies?

Mijn chemo bestaat uit cisplatine, ja daadwerkelijk wordt mijn lichaam overspoelt met platinum, hoop er ook rijk van de worden straks (nah dat zal niet lukken helaas). Cisplatine heeft effect op cellen die zich delen, in mijn geval dus de tumorcellen die zich vrijelijk en ongedwongen kunnen vermenigvuldigen. Door deze cellen te foppen met cisplatine kunnen ze zich niet meer delen, het DNA wordt geblokkeerd (en we hebben allemaal wel eens biologie gehad, als een cel deelt moet het DNA vermenigvuldigd worden, mitose, etc… je kent het toch nog wel?) en de cel denkt “huh”? Ik kan niet meer delen dus dan zet ik mijn zelfmoordknop maar aan. Dit heet apoptose of geprogrameerde celdood.

Het nadeel is natuurlijk dat cisplatine niet het verschil ziet tussen een kankercel en een gezonde cel die net besluit op zich te gaan delen, die laatste heeft gewoon pech.  En dat veroorzaakt natuurlijk ook de bijwerkingen van de minder ernstige zoals haaruitval (ja haartjes groeien vanuit de wortel, daar delen ze zich, cisplatine zegt… jullie delen, jullie dood), maar ook eventueel veel ernstigere zoals bloedarmoede (ja beenmerg, wat bloedcellen aanmaakt, die moeten delen, etc…) en daarnaast veel meer om op te noemen. Gelukkig is het allemaal lage dosis en ondersteunt het de radiotherapie, dus daarover de volgende keer.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

3 Responses

  • Franca says:

    Nu je toch aan het uitleggen bent: cisplatine fopt de cellen die moeten delen. Nu meen ik me van biologie van vroeger (oma vertelt) te herinneren dat de huid zich elke zoveel tijd vernieuwt en dus continu aan het delen is. Krijgen mensen die met chemo behandeld worden dat niet ook veel last van hun huid? Van moeilijk herstel van wondjes? Hoor ik eigenlijk nooit iets van… Je hoeft geen antwoord te geven hoor (ik wil gewoon ook reageren, zodat je weet dat er gelezen wordt en je niet voor de kat z’n viool zit te bloggen).

    Over leuke series gesproken: Rizolli & Isles is wel vermakelijk. Als je niets beters te doen hebt. Lie to me is ook prima te pruimen. En als je écht veel tijd hebt: 8 seizoenen West Wing!

    En dan natuurlijk: ik neem aan dat je met “niet veel langer dan een uurtje of 2″ een uurtje of 2 per dag bedoelt. Dat is best nog lang. Heb je al plannen om de tijd door te komen?

    En dan natuurlijk II: ik zal aan je denken dinsdag. Daar heb je niet heel veel aan, maar ik meen het wel. Ik ken je amper – eigenlijk alleen maar van het beeldscherm – maar je komt door je verhalen hier, de toelichtingen en het beeldmateriaal wel heel erg dichtbij.

    Hang in there!

    • Re says:

      problemen met de huid komen idd voor, zo ook met nagels en laat ik nou net gestopt zijn met het bijten daarvan na 35 jaar oid. Wondjes enzo zal idd ook van invloed zijn, die zullen minder snel dichtgaan omdat je bepaalde bloeddeeltjes mist (plaatjes)

  • Judith&Willem says:

    Hoi ,

    Wat byzonder dat je zo kan schrijven en wat enorm leerzaam (daar ik examen in biologie heb gedaan) maar dit is wel wat een ingewikkelder materie. We gaan er maar gewoon van uit dat de behandeling het geen moet doen wat die moet doen. We wensen je veel sterkte met de behandelingen zet hem op!!!!

    Groetjes Willem & Judith



Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>