pencoaster
Header

Jeuk

juli 8th, 2012 | Posted by Re in Pencoaster

Jeuk… iedereen kent het wel, gewoon zomaar uit het niets op je been of door een muggenbult of iets anders, lekker even krabben en het is over. Het mechanisme hierachter is natuurlijk wat ingewikkelder. Jeuk ontstaat door lokale histamine productie die doordat de hersenen een signaal hebben ontvangen van de plaats delict daardoor registreren dat er iets aan de hand is in de vorm van jeuk. De hersenen sturen vervolgens signalen naar de armen en vingers om toch vooral naar de plaats delict te  gaan en daar eens flink te keer te gaan met spastische bewegingen op de plaats waar de jeuk zich heeft verschanst. Door deze bewegingen (ook wel krabben genoemd) ontstaan er lokaal weer stofjes die er meestal voor zorgen dat de histamine weer verdwijnt met behulp van bijvoorbeeld endorfines oid, de signalen gaan weer terug naar de hersenen om ze te vertellen dat de jeuk is opgelost (in geval van een muggenbult herhaalt dit proces zich totdat er geen muggenbult meer is).

Nu zijn er van die situaties waarbij het bovenstaande proces niet geheel kan worden gevolgd, bijvoorbeeld omdat de jeuk zich op de rug bevindt en zoals we allemaal weten kan dit tot redelijk spastische bewegingen leiden en frustratie omdat onze vingers er niet bijkunnen, ook niet vanuit een andere hoek, in dit geval hebben we hulpmiddelen nodig zoals een krabber op een stok, een muur, bank of ander obstakel om tegenaan te schurken, of een ijzeren wil om de jeuk te weerstaan.

Nu denkt men, nou dat is toch allemaal wel op te lossen, maar zoals men misschien weet heb ik recentelijk een redelijke operatie gehad aan mijn rug, met een flinke jaap vanaf mijn nek tot onderzijkant ribbenkast aan de rechter kant. Door deze, overigens zeer nuttige, operatie zijn de zenuwen in mijn rugoppervlak doorgesneden, dit betekent zoveel als dat ik weinig gevoel heb op de huid in het gebied rechtsboven (zeg maar de gehele rechtervleugel), een beetje doods gevoel zal maar zeggen. Helaas weten mijn hersenen niet dat die omgeving niet goed geinnerveerd is en wat wil nou het geval, mijn hersenen registreren dat er op mijn rug, daar waar ik dus niet met mijn vingers bijkan (ik had er al niet bij gekund in een normale situatie maar ook mijn rugspieren voorkomen dat ik me zelfs maar een centimeter in die richting kan verplaatsen) zich een enorme jeuk aan het ontwikkelen is. Dus je kunt je voorstellen dat ik me in erg veel kronkels moet bewegen, ware het niet dat mijn rug een beetje doods aanvoelt en ik kan krabben wat ik wil maar de notoire bewegingen die ik op de verwachte plaats delict probeer te executeren hebben geen effect, waarom niet, omdat er geen signalen terug gaan naar mijn hersenen dat  er wordt gekrabt, wat dus leidt tot een enorme faalactie. Ik heb hulp ingeroepen van vrouwlief om mijn hele rug te krabben, zonder enig effect en dus blijft de jeuk zich manifesteren als een guitige pestkop.

Dus, ja ik heb jeuk…

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

6 ResponsesLeave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>