FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 april 2024

Politici beschuldigd van misleiding omtrent sluiten Duitse kerncentrales

Volgens een journalistiek onderzoek zouden medewerkers van twee Duitse ministeries van de partij Die Grünen kritiek op de plannen voor de uitfasering van kernenergie achtergehouden hebben. Deze bewering heeft tot ophef geleid in Duitsland. Het Ministerie van Economische Zaken ontkent de bewering echter.

Het artikel van het politieke tijdschrift 'Cicero' stelt dat hooggeplaatste medewerkers van de minister van Economische Zaken Robert Habeck en de minister van Milieu Steffi Lemke (beide van Die Grüne) de zorgen over een snelle nucleaire uitfasering achter hebben gehouden. Dit speelde in de tijd van grote zorgen over de leveringszekerheid van energie, doordat de levering van Russisch gas in gevaar kwam bij de inval in Oekraïne door het Russische leger.

In zijn berichtgeving verwijst het tijdschrift naar de interne correspondentie van beide ministeries. Een journalist van 'Cicero' had via de rechtbank vrijgave afgedwongen van geheime documenten door het ministerie van Economische Zaken. Medewerkers betoogden in een concept notitie van 3 maart 2022 dat onder bepaalde omstandigheden een beperkte verlenging van de levensduur van de resterende Duitse kerncentrales tot het volgende voorjaar niet onveilig was en zinvol zou kunnen zijn. Zij adviseerden om deze mogelijkheid verder te onderzoeken. De betrokken partij was echter groot voorstander van spoedige sluiting.

Het ministerie zegt dat het sinds het uitbreken van de Russische oorlog tegen Oekraïne in februari 2022 herhaaldelijk de vraag heeft beantwoord of en in welke mate verlenging van de levensduur van de drie Duitse kerncentrales die toen nog operationeel waren de energiezekerheid vergrootten. "Deze beoordeling was altijd open en transparant."

NBA: Magic slaat terug met grootste playoffnederlaag ooit voor Cavaliers, Embiid schittert

Ook in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA werd donderdagavond weer volop gespeeld in de playoffs. Er stonden drie wedstrijden op het programma en die zorgden er in twee gevallen voor dat de spanning in de best-of-sevenseries weer terug was.

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers (0-2)
Na twee nederlagen, waar ze zelfs geen moment aan de leiding stonden, ging het voor de Magic in het eigen Kia Center beduidend beter: een 31-21 eerste kwart was een goed begin, maar het 35-16 derde kwart was meer dan genoeg om de Cavaliers definitief op de knieeën te krijgen. Onder leiding van Paolo Banchero, goed voor 31 punten en 14 rebounds, won Orlando met 121-83, de grootste playoffnederlaag ooit voor de Cavaliers.

Philadelphia 76ers - New York Knicks (0-2)
Het werd een spannende strijd, waarin het halverwege nog nagenoeg gelijk stond. Tot die tijd wist geen van beide ploegen überhaupt meer dan een punt of drie voorsprong te pakken, maar halverwege Q3 veranderde dat. De Sixers pakten een kleine voorsprong en wisten het af te maken: 125-114. Dat deden ze onder leiding van Joel Embiid, die ondanks opmerkelijke problemen - hij kampt met verlammingsverschijnselen in zijn gezicht - maar liefst 50 punten liet optekenen.

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (0-2)
Na twee nederlagen begonnen de Lakers in eigen huis goed met een 33-23 eerste kwart, maar met 20-26 in het tweede kwart kwamen de Nuggets wat terug en in het derde kwart namen ze het heft in handen. Onder leiding van Aaron Gordon, goed voor 29 punten en 15 rebounds, speelden de Nuggets een voorsprong bij elkaar en ondanks een goede run van de Lakers maakten de regerend kampioenen het in de slotfase af voor 3-0 in de serie: 105-112.

Speelschema
Zaterdag 27 april, 13.00u (19.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Orlando Magic - Cleveland Cavaliers (1-2)
Zaterdag 27 april, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (0-3)

Zondag 28 april, 13.00u (19.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Philadelphia 76ers - New York Knicks (1-2)

NHL: Panthers en Hurricanes op 3-0, één zege nodig voor laatste acht in playoffs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn donderdagavond weer twee playoffwedstrijden gespeeld. In Tampa Bay en in New York werden de derde wedstrijden gespeeld in de series tussen de Lightning en de Panthers enerzijds en de Islanders en Hurricanes anderzijds.

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers (0-2)
Matthew Tkachuk zette de Panthers in de eerste periode op voorsprong, maar in de eerste drie minuten van periode twee sloeg Tampa Bay terug: Steven Stamkos en Tyler Motte scoorden voor 2-1. De vreugde was van korte duur, want nog voor de periode voorbij was hadden Sam Reinhart en Brandon Montour er al een goal in liggen namens de Panthers, die dankzij Steven Lorentz halverwege periode drie zelfs op 2-4 kwamen. Nicholas Paul deed wat terug, maar Tkachuk maakte het met een empty netter af: 3-5 en de Panthers hebben nog één zege nodig voor een plek bij de laatste acht.

New York Islanders - Carolina Hurricanes (0-2)
De Hurricanes zijn erg lekker bezig en dankzij Brent Burns stonden ze ook in New York al snel op voorsprong. Dmitry Orlov maakte er rap 0-2 van, waarna Pierre Engvall in de tweede periode iets terug kon doen. Dankzij Sebastian Aho werd het 1-3, Brock Nelson scoorde namens de Islanders nog eens een aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij en dus hebben de Hurricanes ook nog maar één overwinning nodig voor een plekje in de volgende ronde.

Speelschema
Zaterdag 27 april, 14.00u (20.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; New York Islanders - Carolina Hurricanes (0-3)
Zaterdag 27 april, 17.00u (23.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Tampa Bay Lightning - Florida Panthers (0-3)

Vrijmarktgekte al in volle gang

Het zal niemand zijn ontgaan: vandaag vonden op veel basisscholen de koningspelen weer plaats, en op diverse plaatsen in het land zijn de beste plekjes voor de vrijmarkt al dagen tot weken afgeplakt met tape en/of stoepkrijt. Morgen is het koningsdag! 

In Krommenie-Assendelft brak de vrijmarktgekte vandaag al in volle hevigheid los. Je kon er over de hoofden lopen. Een kleine sfeerimpressie vind je hieronder. (En nee, ik heb geen beeldje van 50 cent gescoord, maar wel lekker gesmuld van een portie poffertjes met roomboter en poedersuiker )

Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)Koningsdag 2024  (Foto: FOK!)
Koningsdag 2024 (Foto: FOK!)

Indrukwekkende Littler wint in Liverpool en neemt leiding in Premier League Darts

In de M&S Bank Arena in Liverpool is donderdagavond alweer de dertiende speelavond afgewerkt in de Premier League Darts. Er zijn de komende weken nog drie avonden te gaan, alvorens men naar The O2 in Londen trekt voor de playoffs met de beste vier spelers in de stand.

Kwartfinales
Luke Littler en Gerwyn Price openden de avond en na een paar netjes verdeelde legs was het Littler die vanaf 2-2 toe wist te slaan. De jongeling liep weg naar 5-2 en maakte het een leg later af met een strakke 92-finish: 6-3.

Luke Humphries en Nathan Aspinall waren aan de beurt en The Asp opende sterk met een 121-finish voor 2-0. Een moeizame edoch fraaie 106-finish hielp hem naar 4-2 en niet veel later maakte hij het af met een bijna onmogelijke dubbel-16: 6-2.

Peter Wright en de jarige Michael van Gerwen betraden vervolgens het podium en de Nederlander had moeite met Snakebite, die een 3-1 voorsprong pakte. Van Gerwen kwam echter op gang en won vier legs op rij voor een 5-3 voorsprong, waarna hij het gelijk af maakte: 6-3.

Tot slot was het de beurt aan Michael Smith en Rob Cross, die de eerste vier legs netjes verdeelden. Daarna pakte Cross met twee strakke finishes een voorsprong, wat uiteindelijk de doorslag gaf: met een 57-finish maakte hij het af voor 6-4.

Halve finales
Littler en Aspinall verdeelden de eerste vier legs, waarbij Littler het lastig leek te hebben. Aspinall profiteerde en met twee uitstekende finishes kwam hij op 5-2, maar Littler begon de triples flink te raken en kwam terug tot 5-5, mede geholpen door vier matchdarts die Aspinall liet liggen. Aspinall liet nog een matchdart liggen in de beslissende leg, waarna Littler het op poging één afmaakte: 6-5.

Van Gerwen en Cross streden om de andere finaleplek en het was Van Gerwen die niet lekker in de wedstrijd kwam. Cross speelde zich zo relatief rustig naar 4-2 en 5-2, waarna hij het met een 82-finish keurig af wist te maken: 6-2.

Finale
Littler en Cross speelden om de dagwinst en met een 111-finish opende Littler sterk. Dat zette de tiener keurig door naar een 4-0 voorsprong met gemiddeld ruim 110 punten per beurt. Op 5-0 wist Cross bij God's gratie eindelijk een leg te winnen, gevolgd door zowaar nog een leg, maar daarna maakte de oppermachtige Littler het met 6-2 af.

Stand
In het klassement neemt Littler met zijn zege - en met Humphries' nederlaag in de kwartfinales - de leiding over. Humphries, Aspinall en Van Gerwen volgen, terwijl Smith in de resterende drie avonden aan de bak moet. Voor Cross en Price wordt het lastig, Wright is kansloos.

Amerikaans Hooggerechtshof verdeeld over immuniteitszaak Trump

De rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn verdeeld over de vraag of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump absolute immuniteit tegen strafrechtelijke vervolging kan claimen in de juridische strijd over zijn betrokkenheid bij de poging om de winst van Biden bij de presidentsverkiezingen 2020 ongedaan te maken.

Van de negen rechters die de zaak behandelden, zijn er drie tijdens het presidentschap van Trump aangesteld. Hetgeen het Hooggerechtshof beslist in deze zaak zal de komende jaren van invloed zijn op de democratie in de Verenigde Staten.

Ruim 150 walvissen gestrand op de westkust van Australië

Experts op het gebied van zeedieren zijn gisteren (25 april) met spoed naar de staat West-Australië gereisd om daar vier groepen grienden te redden die in een afgelegen riviermonding zijn gestrand.

De walvissen zaten vast bij Toby Inlet, ongeveer 240 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Perth, aldus het Western Australia Department of Biodiversity, Conservation and Attractions. “We hebben begrepen dat er vier groepen zijn gestrand, van bij elkaar zo'n 160 grienden, verspreid over ongeveer 500 meter. Helaas zijn 26 grienden al gestorven”, zei een woordvoerder van het ministerie. In juli vorig jaar stierven ruim vijftig grienden nadat ze waren gestrand op een afgelegen strand in West-Australië.

Hans Teeuwen: 'draag een oranje keppeltje op Koningsdag'

HansTeeuwen wenst geen laffe Hollander te zijn die toekijkt hoe het anti-semitisme toeneemt na start van de oorlog tussen Hamas en Israël. Hij roept iedereen op om op Koningsdag een oranje keppeltje te dragen om solidariteit met Joden uit te dragen, en zingt 'Blijf met je poten van onze joden af'. Zijn actie resulteerde in een grote advertentie in de krant.

Burgemeesters: 'Joodse stadsgenoten ervaren overal intimidatie en agressie'

Nederlandse burgemeesters hebben een open brief geschreven waarin ze zich uitspreken tegen opkomend antisemitisme. De burgemeesters roepen onder meer op om geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust te maken en om geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen of intimideren. Zo meldt AT5

De burgmeesters schrijven dat het aantal antisemitische incidenten na de aanslagen van Hamas op 7 oktober nog meer zijn toegenomen. "De statistieken zeggen het, maar wij wisten het al uit de contacten die wij met onze Joodse inwoners onderhouden. Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie."

Ze benadrukken dat kritiek op de Israëlische regering geen antisemitisme is. "Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar. Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, maar wij accepteren geen antisemitisme."

De volledige open brief, die ondertekend is door 329 burgemeesters:

" Open brief van Nederlandse burgemeesters tegen opkomend antisemitisme:
"In het Nationaal Holocaust Museum is een bord te zien dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op veel plekken in ons land hing. ‘Joden niet gewenst’ staat erop. Deze borden moesten vaak op last van de bezetter bij winkels en cafés worden opgehangen. Er waren ook Nederlanders die zo’n bord uit eigener beweging ophingen. Enkele weken na 7 oktober 2023 kreeg een Joods kind van één van zijn niet-Joodse klasgenootjes een tekening mee naar huis. Daarop stond Adolf Hitler getekend, met een pistool erbij.  

Antisemitisme is geen incident maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven. De Holocaust is de extreme consequentie van het uitsluiten van mensen op basis van hun afkomst. De Holocaust leert ons dat we ons altijd moeten verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme. Antisemitisme is na de Tweede Wereldoorlog nooit weggeweest, maar stak al in de jaren voor 7 oktober 2023 vaker de kop op. Dat gebeurde op verschillende manieren en kwam uit veel verschillende hoeken van de samenleving. Rondom de coronacrisis hebben we bijvoorbeeld gezien dat complotdenkers maar al te vaak antiJoodse stereotypen gebruiken en zelfs zijn veroordeeld voor het bagatelliseren van de Holocaust.

  Na 7 oktober is het aantal antisemitische incidenten nog meer toegenomen. De statistieken zeggen het, maar wij wisten het al uit de contacten die wij met onze Joodse inwoners onderhouden. Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie. Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het MiddenOosten.

Wij hebben met afschuw de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober gadegeslagen. Wij gruwen van de gigantische aantallen burgerdoden in Gaza. Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar. Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, maar wij accepteren geen antisemitisme. Wij schrijven deze brief niet alleen als gezagsdragers en wetshandhavers. Wij schrijven deze brief ook als de eerste burgers van onze gemeenten. In die rol roepen wij onze medeburgers op om rekening te houden met elkaar. Om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. We vragen onze medeburgers om geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren. Om geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust of het nazisme te maken die overlevenden intens veel pijn doen. Wij spreken ons uit als we zien of horen dat onze Joodse medeburgers geïntimideerd worden of als er anderszins morele grenzen worden overschreden, ook als die niet strafbaar zijn. 

In veel steden zijn er Joodse mensen, vaak met familie in Israël, Palestijnen die in grote angst leven om hun dierbaren en anderen met sterke betrokkenheid bij het conflict die met elkaar in gesprek blijven. Soms ondanks heftige meningsverschillen. Wij zijn ongelooflijk trots op die inwoners. Zij zaaien vrede in onze samenleving. Laten we die kwetsbare vrede niet vertrappen. Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme. Deze weken zijn in alle Nederlandse steden en dorpen vele vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor het herdenken van onze doden op vier mei en het vieren van onze vrijheid op vijf mei. Wij roepen al onze inwoners op om respect te hebben voor die belangrijke en waardevolle traditie."

Dieuwertje Blok moet neusamputatie ondergaan

Dieuwertje Blok, de 66-jarige presentatrice, heeft bekendgemaakt dat zij aan huidkanker lijdt, wat de noodzaak voor een amputatie van haar neus met zich meebrengt. Ze heeft besloten om al haar werkzaamheden neer te leggen en zich voorlopig uit de openbaarheid terug te trekken. Dit onthulde ze in een interview met de Volkskrant. Blok uitte haar zorgen dat zij mogelijk nooit meer terugkeert naar Het Sinterklaasjournaal, waar ze een bekend gezicht is.

In haar gesprek met de Volkskrant legde Blok uit waarom zij ervoor koos om zelf naar buiten te treden met haar verhaal. Ze wilde de regie in eigen handen houden over hoe het nieuws naar buiten kwam, mede omdat ze uiteindelijk weer in de openbaarheid moet verschijnen. Ze vindt het comfortabel dat mensen op de hoogte zijn van haar situatie en de ernst van de ingrepen die nodig zijn. Blok gaf aan dat het enige tijd zal duren voordat zij een prothese voor haar neus krijgt.

Blok heeft verschillende behandelingen ondergaan, zoals intensieve bestraling van dichtbij en immuuntherapie, maar helaas waren deze niet succesvol. De beslissing tot amputatie van haar neus kwam als een grote schok. Aanvankelijk was ze erg terneergeslagen door het nieuws, maar haar perspectief veranderde na enige tijd. Ze realiseerde zich dat de keuze tussen haar neus en haar leven snel gemaakt moest worden en koos resoluut voor haar leven, vastberaden om de kanker te overwinnen.

Ierland klaagt over toegenomen migrantenstroom door Rwanda-deal

Vanwege het risico om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te worden gedeporteerd, trekken migranten steeds vaker door naar Ierland.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Martin zei tegen de Britse krant Daily Telegraph dat het controversiële immigratiebeleid van de Britse premier Sunak nu al impact heeft op zijn land. Asielzoekers zouden hun toevlucht zoeken binnen de Europese Unie om deportatie naar Rwanda te voorkomen.

Ongeveer 80 procent van de migranten reist via het Britse Noord-Ierland naar Ierland. Na de Brexit kwamen het Verenigd Koninkrijk en de EU overeen om deze grens open te laten om nieuwe conflicten in het voormalige burgeroorloggebied te voorkomen.

Dinsdagavond heeft het Britse parlement een wet aangenomen die Rwanda tot een veilig derde land verklaart. Hierdoor kan de regering in Londen asielzoekers die illegaal zijn binnengekomen naar het Oost-Afrikaanse land deporteren. Ze moeten daar asiel aanvragen; en er is geen terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk mogelijk. 

Hulkenberg verlaat Haas voor Stake F1/Sauber

Nico Hulkenberg (36) verlaat na dit seizoen het Amerikaanse team van Haas. De Duitser maakt in 2025 de overstap naar Stake F1/Sauber en heeft een meerjarig contract getekend, naar verluidt gaat het om drie jaar. In 2026 wordt Stake F1/Sauber overgenomen door het Duitse Audi. Wie Audi in 2026 naast Hulkenberg gaat zetten is nog even afwachten.

Hulkenberg keerde in 2023 terug in de Formule 1 na een afwezigheid van drie jaar. Dit seizoen is de Duitser bij Haas prima begonnen met drie top-10 klasseringen in de eerste vijf races van het seizoen.

Andreas Seidl, teambaas van Sauber: "We zijn erg blij om Nico vanaf 2025 weer hier in Hinwil te verwelkomen en met hem in de Formule 1 te rijden. Met zijn snelheid, zijn ervaring en zijn toewijding aan teamwork zal hij een belangrijk deel uitmaken van de transformatie van ons team, en van Audi’s F1-project."

"Vanaf het begin was er grote wederzijdse interesse om samen iets iets op lange termijn samen op te bouwen. Nico is een sterke persoonlijkheid en zijn inbreng, op professioneel en persoonlijk vlak, zal ons helpen om zowel bij de ontwikkeling van de auto als bij de opbouw van het team vooruitgang te boeken."

Hulkenberg kijkt ook uit de samenwerking: "Ik keer terug naar het team waarmee ik in 2013 heb samengewerkt en heb goede herinneringen aan de sterke teamgeest in Zwitserland. Het vooruitzicht van Audi is iets heel speciaals. Als een Duitse fabrikant zo vastberaden in de Formule 1 stapt, is dat een unieke kans. Om het fabrieksteam van zo’n automerk te vertegenwoordigen met een krachtbron die in Duitsland is gemaakt, is voor mij een grote eer."

FOK! Wat een weer: overwegend droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend valt er in het zuidoosten wat regen. Elders is het half tot zwaar bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Er staat niet veel wind.

Vanmiddag schijnt in het noorden en midden regelmatig de zon, in het zuiden is er meer bewolking aanwezig. In het zuidoosten is er kans op een enkele bui. De maximumtemperatuur komt uit op 10-12°C, maar in Zuid-Limburg kan het plaatselijk 14°C worden. Er is nauwelijks wind.

Vanavond zijn er in het noorden opklaringen, in het midden en zuiden overheerst de bewolking met kans op een enkele bui. De wind is zwak.

Komende nacht maakt het westen kans op een bui, elders blijft het droog. Het koelt af naar plaatselijk 1°C in het noorden tot rond 7°C in het zuidwesten. Langs de westkust waait een matige wind uit het oosten, elders staat er amper wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Avondlucht boven oranje bloemenveld (Foto: Pixabay)
Avondlucht boven oranje bloemenveld (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.