FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 maart 2024

Twee nieuwe Strategems uitgebracht voor Helldivers 2

Arrowhead heeft in de laatste update van Helldivers 2 nieuwe Strategems uitgebracht.

Vanaf vandaag zijn de LAS-99 Quasar Cannon en MG-101 Heavy Machine Gun Strategems beschikbaar om de vijanden van Democratie te lijf te gaan. Strategems zijn cruciale hulpstukken die je in Helldivers 2 moet inzetten om je missies te kunnen voltooien. De LAS-99 Quasar Cannon is een laser kanon dat je eerst moet opladen om te kunnen schieten. Het wapen doet veel schade tegen gepantserde vijanden, het nadeel is natuurlijk dat het een aantal seconden duurt voordat het opgeladen is. De MG-101 Heavy Machine Gun is een snelvurend machine geweer met een hoog kaliber. Hiermee kun je grote hordes kleinere vijanden met gemak aan gort schieten. Het nadeel van dit wapen is dat je door het hoge kaliber toch last hebt van een behoorlijke terugslag. Het wordt dan ook aangeraden om het wapen liggend te gebruiken.

Er zijn vele Strategems te gebruiken in Helldivers 2. De vorige nieuwe Strategem die we hebben gekregen is de Exosuit. Helldivers 2 wordt regelmatig door Arrowhead geüpdatet en er zijn ook regelmatig nieuwe orders die de Helldivers moeten uitvoeren. Momenteel hebben we jullie hulp nodig om Troost te bevrijden en worden deze wapens door het ministerie beschikbaar gesteld om de Automatons een lesje in Democratie te geven.

Guild Wars 3 is in ontwikkeling

Bij een aandeelhoudersvergadering van NCSoft is het hoge woord eruit gekomen: Guild Wars 3 is in de maak!

Hoewel er nog steeds content wordt uitgebracht voor Guild Wars 2 is het bekendgemaakt dat ArenaNet actief bezig is met de ontwikkeling van Guild Wars 3. er komt dus eindelijk een opvolger voor het geliefde Guild Wars 2 dat inmiddels uit 2012 stamt. Sinds 2019 zijn er al wat geruchten geweest rond Guild Wars 3. Nu een bestuurslid van ArenaNet gesproken heeft over Guild Wars 3 is er geen twijfel meer mogelijk.

De aankomende twee jaar worden er nog 2 DLC-pakketten uitgebracht voor Guild Wars 2 en ook komt de nieuwe update Secrets of The Obscure dit jaar augustus nog uit. Hoe Guild Wars 3 er uit gaat zien en wat het allemaal met zich meebrengt, is nog niet bekendgemaakt. De aankomende tijd zullen de eerste beelden waarschijnlijk wel naar buiten gebracht worden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 13

Elf verschillende films in de arena deze week, met zwaargewichten Godzilla en Kong in het midden. Zij worden omringd door nieuwe films uit Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje, België, Bulgarije, Argentinië, Canada en de VS, en een re-release van een Pixar-film die voorheen alleen via streaming beschikbaar was.

Godzilla x Kong: The New Empire

Het epische gevecht gaat verder! In het Monsterverse van Legendary Pictures volgt na de sensationele krachtmeting van Godzilla vs. Kong nu een geheel nieuw avontuur waarin de machtige Kong en de angstaanjagende Godzilla het opnemen tegen een van onder het aardoppervlak afkomstige dreiging die hun bestaan – en dat van onszelf – op het spel zet. In Godzilla x Kong: The New Empire ontdekken we meer over de geschiedenis van deze Titans en de geheimen van Skull Island en zijn we getuige van de mythische strijd die bijdroeg aan het ontstaan van deze buitengewone wezens en die hun lot voor altijd aan dat van de mensheid heeft verbonden. 

Miller's Girl

Wanneer de getalenteerde en rebelse studente Cairo Sweet (Jenna Ortega) een schijnbaar onschuldige schrijfopdracht van haar charmante leraar Jonathan Miller (Martin Freeman) aanneemt, raken ze verstrikt in een web van geheimen en verlangens. De grens tussen de docent en de 18-jarige studente vervaagt als ze worden geconfronteerd met onverwachte wendingen bij het gecompliceerde project. 

Luca

Midden in een prachtige badplaats aan de Italiaanse Riviera, volgen we in deze nieuwe Disney en Pixar-film Luca een coming-of-age verhaal over een jongen die een onvergetelijke zomer beleeft vol met gelato, pasta en eindeloze scootertochten. Luca deelt deze avonturen met zijn beste vriend Alberto, maar al het plezier wordt bedreigd door een diepgeworteld geheim: ze zijn zeemonsters uit een andere wereld, die net onder het wateroppervlak ligt. 

Bleeding Love

Nederlandse regisseuse Emma Westenberg brengt een uniek verhaal over vader en dochter in een moeilijke periode in hun leven. Gespeeld door echte vader en dochter Ewan McGregor en Clara McGregor.

De Wereld van Carlijn

De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster in de wereld, te vergelijken met M.C. Esscher en Piranesi. Ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven. Carlijn gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire-portret, dat Kingma volgt vanaf de eerst stip op papier tot de expositie op de Biënnale van Venetië, waar Carlijn Nederland vertegenwoordigt. De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De tekening leidt tot veel discussies, de kranten schrijven vol lof over haar en ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs, de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Dutch Design Award. De Architectuur Biënnale in Venetië zet Carlijn internationaal op de kaart.

Float

Waverly (Andrea Bang) dacht dat haar toekomst al volledig was uitgestippeld. Na een zomer bij haar ouders in Taipei zou ze als geneeskundestudent in Toronto beginnen. Maar wanneer haar plannen onverwacht gewijzigd worden en ze impulsief besluit om naar een klein Canadees kuststadje te gaan, wordt haar toekomst plotseling minder zeker. Hier ontmoet ze de knappe, lokale badmeester Blake (Robbie Amell). Nadat hij haar heeft gered van verdrinking op een zomers strandfeest, biedt Blake aan om Waverly te leren zwemmen. Naarmate de zwemlessen vorderen, bloeit er onverwachte liefde op tussen de twee. Maar past Blake in de toekomstplannen van Waverly of zal dit hen uit elkaar drijven? 

Autumn and The black jaguar

Opgroeien in het Amazone regenwoud gaf Autumn de zeldzaamste vriendschappen - een verloren jaguar welp die ze ontdekt genaamd Hope. Wanneer een tragische gebeurtenis Autumn dwingt Hope te verlaten voor de onbekenden van New York City, droomt ze er jarenlang van terug te gaan naar het regenwoud en haar vriendin. Autumn is 14 jaar oud en gewend geraakt aan het stadsleven. Ze ontdekt dat haar kinderdorp wordt bedreigd door dierenhandelaren en besluit dat ze naar de Amazone moet terugkeren naar haar geliefde jaguar.

El Paraíso

Julio Cesar is bijna veertig jaar oud en woont nog steeds bij zijn moeder, een Colombiaanse vrouw met een turbulente persoonlijkheid. Ze wonen als illegale immigranten aan de rand van Rome. Het tweetal deelt vrijwel alles: een huisje aan de rivier, herinneringen aan vroeger, het kleine geldbedrag dat ze verdienen bij een plaatselijke drugsdealer en de passie voor avondjes salsa en merengue. Een bestaan in de marge dat tegelijk symbiotisch en onderdrukkend is, maar ook zeer liefdevol. Het precaire evenwicht dreigt te worden verstoord door de komst van Ines, een jonge Colombiaanse die zojuist haar eerste reis als cocaïne-‘muilezel’ heeft gemaakt. Tussen verlangen en jaloezie loopt de situatie snel uit de hand, tot het punt waarop Julio drastische maatregelen zal moeten nemen op een pijnlijke reis die hem voor de eerste keer naar zijn geboorteland Colombia zal brengen. 

Asphalt City

De jonge, idealistische verpleger Ollie Cross (Tye Sheridan) loopt mee met de cynische, doorgewinterde ambulanceveteraan Gene Rutkovsky (Sean Penn). Hij wordt geconfronteerd met de genadeloos harde realiteit van het werk van het ambulancepersoneel en de tol die deze zware baan mentaal en fysiek van hen vergt. Oog in oog met het drugsgebruik en de criminaliteit die straten van New York eigen zijn, begint Ollie's perspectief op leven en dood langzaam te veranderen… 

Liuben

In een Bulgaars bergdorpje, waar vooroordelen broeien, begint een zomerromance tussen twee jongens uit verschillende werelden. Victor (27) heeft een goed leven in Madrid met zijn partner, Jose. Hij keert terug naar zijn geboorteplaats in Bulgarije voor de begrafenis van zijn grootvader en besluit er de zomer te blijven. Terwijl hij opnieuw contact maakt met zijn vader en de dorpsmanier van leven, vindt hij onverwacht liefde in de persoon van Liuben, een 18-jarige Roma-jongen. Ondanks hun verschillen, en de conflicten om hen heen, vinden Victor en Liuben een toevluchtsoord bij elkaar. Liuben is de eerste openlijk LGBTQ+-film uit Bulgarije. 

Les Indésirables

Na de plotselinge dood van de burgemeester wordt Pierre, een idealistische jonge dokter, aangesteld om hem te vervangen. Hij is van plan het beleid van zijn voorganger, die ervan droomde de orde in de volksbuurt te herstellen, voort te zetten. Haby, een jonge vrouw die in een van de vervallen torenflats onder Pierres gezag woont, wil niet dat haar familie uit de buurt wordt verdreven waar ze opgroeide. 

Los Delincuentes

Morán, een bankmedewerker in Buenos Aires, heeft een riskant plan bedacht om zichzelf en zijn collega Román te bevrijden van hun slaafse beroepsleven. Hij wil precies genoeg geld van de bank roven om hun pensioen te financieren. Hij zal zijn daad bekennen, om vervolgens nooit meer te hoeven werken - liever 3,5 jaar de gevangenis in dan nog 25 jaar achter het loket. Román, die het geld moet verbergen, stemt uiteindelijk in met dit bizarre voorstel. Het plan lijkt te lukken, totdat een onderzoek op werk ook Román verdacht maakt. Hij besluit de buit te verplaatsen naar het platteland waar hij, ver weg van de ontberingen van het stadsleven, een mysterieuze vrouw ontmoet die zijn leven voorgoed verandert. Los Delincuentes is een heerlijk dromerige misdaadkomedie over het najagen van vrijheid in een moderne wereld. Met zijn film onderzoekt regisseur Rodrigo Moreno wat er gebeurt als de werk-privébalans wordt verstoord en vervangen door iets radicaal nieuws, los van de materialistische werkelijkheid.

Ama Gloria

Ama Gloria is een ontroerende coming of age film over Cléo en haar kindermeisje Gloria, met een bijzonder sterke acteerprestatie van de jonge Louise Mauroy-Panzani. De zesjarige Cléo (Louise Mauroy-Panzani) groeit op in Parijs. Sinds haar geboorte wordt ze opgevoed door de Kaapverdische Gloria, terwijl haar alleenstaande vader zelden thuis is. Cléo en Gloria zijn onafscheidelijk. Tot Gloria een telefoontje krijgt van haar familie en ze dringend terug naar huis moet om voor haar eigen kinderen te zorgen. Als Cléo de zomer bij Gloria in Kaapverdië mag doorbrengen, vormen deze maanden hun laatste herinneringen samen. 

Als ik mijn ogen sluit

In Als ik mijn ogen sluit vertellen vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd over hun ervaringen en hoe zij daar later in hun leven mee omgingen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten, die nog steeds niet zijn genezen of verdwenen. Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze 'vergeten' verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto's en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp. Regisseur Pieter van Huijstee, die zelf een persoonlijke band heeft met deze geschiedenis omdat zowel zijn moeder als oma tot de overlevenden van kamp Tjideng behoorden, stelt in de film de vragen die hij nooit aan zijn moeder heeft durven stellen. Het levert aangrijpende verhalen op, waar veel vrouwen jarenlang over gezwegen hebben. Na de oorlog was er weinig erkenning voor het leed wat hen in die tijd is aangedaan. Zij hebben geleerd erover te zwijgen. Nu nog, op latere leeftijd, komen diezelfde gevoelens van woede en verdriet naar boven en herleven ze de pijn. De prachtige, indringende tekeningen uit de kampen, óók getuigenissen, maken de verhalen en de geschiedenis nog meer invoelbaar. 

Capcom vraagt spelers naar DLC-behoefte Dragon's Dogma 2

Dragon's Dogma-ontwikkelaar Capcom heeft fans van de game gevraagd of zij behoefte hebben aan meer content voor de recent uitgekomen en langverwachte sequel Dragon's Dogma 2. Ook vraagt de Japanse gametoko wat voor content gamers precies zouden willen zien en hoeveel ze daar eventueel voor willen betalen.

Niet alle DLC is natuurlijk per definitie slecht, maar Dragon's Dogma 2 had nogal een controversiële start nadat duidelijk werd dat er een myriade aan micro-DLC te downloaden was om de game gemakkelijker te maken. Hoewel deze items ook gewoon te vinden of te unlocken zijn door de game te spelen, schoot het bij veel gamers in het verkeerde keelgat dat bepaalde items die in het spel nogal schaars zijn, door Capcom tevens tegen vergoeding worden aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn Portcrystals, items waarmee spelers kunnen fast-travelen - te koop á $2,99, en Camping Kits, items waarmee spelers in de wildernis een kamp kunnen opzetten om uit te rusten - eveneens te krijgen voor $2,99.

Op de Reddit-pagina waar DLC-wensen worden bediscussieerd geven spelers onder andere aan dat ze graag een betere (en moeilijkere) endgame-ervaring zouden willen zien, meer variatie in vijanden en meer interactie tussen je verschillende handlangers in de game. De survey kun je hier vinden.

Byron wint prima NASCAR-race op COTA

Voor de liefhebber gaan we nog heel even terug naar Texas en wel naar het Circuit of the Americas, nabij Austin. Daar werd gereden in de NASCAR Cup Series, waar men altijd weer even moet wennen als er eens een race níet op een speedway wordt gereden.

William Byron vertrok vanaf poleposition, naast Ty Gibbs en voor Tyler Reddick, Christopher Bell, Corey LaJoie, Ross Chastain, Martin Truex Jr, Denny Hamlin, Chase Elliott en Bubba Wallace. Al in de openingsronde kwamen Truex en Wallace in de problemen, zij kwamen na ronde één al een pitstop maken.

Na de openingsfase had Byron stevig de touwtjes in handen, terwijl Reddick na een goed begin wat terugviel tot achter Gibbs en Bell. Laatstgenoemde kwam als enige van de toppers géén pitstop maken voor het einde van de stage en pakte zo de stagewinst, voor Suarez, Michael McDowell en Austin Cindric.

De tweede stage verliep rustig: Byron domineerde, maar kwam kort voor het einde zijn pitstop maken. Hamlin nam zo de leiding over en pakte de stagewinst, voor Blaney en Truex, die allemaal nog niet waren gestopt. Met Byron, Gibbs, Chastain en Reddick voorop kon de tweede helft van de race beginnen, waarbij Chastain na een foutje van Byron de leiding pakte.

Na een aantal ronden had Byron het tempo weer wat beter te pakken en viel hij Chastain aan, met succes. Met een dikke twintig ronden te gaan kwamen Byron en Chastain gezamenlijk binnen, Gibbs kwam een ronde later. Na nog een ruime handvol ronden had Byron de leiding weer terug, maar wel voor Alex Bowman, Gibbs, Reddick en dan pas Chastain.

In de slotfase was het vooral Bell die het tempo erg lekker wist te vinden: hij reed zich naar voren, nam de tweede plek van Gibbs met ruim twee ronden te gaan over en opende de jacht op Byron. Hij was beduidend sneller, maar kwam een ronde tekort om het gat te dichten: Byron pakte de winst, voor Bell en Gibbs.

Gezamenlijk EU-defensiebeleid ook door eurosceptici als prioriteit gezien

Bijna de helft van de Europeanen vindt dat Brussel zijn militaire strategie moet aanscherpen, nu de EU het hoofd moet bieden aan een oorlogszuchtig Rusland en een aarzelend VS.

Meer dan een derde van de meest eurosceptische kiezers vindt dat de EU prioriteit moet geven aan een gemeenschappelijk defensiebeleid, zo blijkt uit een exclusieve peiling voor Euronews.

Uit een Ipsos-enquête onder 26.000 EU-kiezers bleek dat bijna de helft voorstander is van het bundelen van militaire bevoegdheden. De opiniepeiling in landen die 96% van de EU-bevolking vertegenwoordigen in de aanloop naar de verkiezingen in juni, toonde aan dat kiezers zich het meest zorgen maken over inflatie, ongelijkheid en migratie.

Veel EU-lidstaten zijn hun leger op orde gaan brengen nadat Rusland een inval deed in Oekraïne, en maken zich zorgen dat een VS onder leiding van Donald Trump mogelijk minder betrokkenheid bij de NAVO zal gaan tonen.

Hoewel de EU meer een economische en regelgevende supermacht is dan een militaire, is er gestart met het efficiënter maken van wapenaankopen en heeft EU-commissaris voor de interne markt Thierry Breton zelfs een defensiefonds van 100 miljard euro geopperd.

Een sterkere EU-defensie is vooral populair in landen als Finland en Polen, aldus de enquête. Maar vindt minder steun in Hongarije, waar de regering herhaaldelijk sancties tegen Rusland en steun voor Oekraïne heeft geblokkeerd, en in Oostenrijk, waar de neutraliteit in de grondwet is vastgelegd.

De steun is het grootst onder kiezers ouder dan 50 jaar en in de centrumpartijen. Maar er is ook verrassend veel steun onder degenen die normaal gesproken moeite hebben met het overdragen van bevoegdheden aan Brussel. Bijna de helft (45%) van de kiezers van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en meer dan een op de drie aanhangers van de meer nationalistische Identiteit en Democratie (ID) groep zijn voorstander van een intensiever gezamenlijk militair beleid.

"Gemeenschappelijke verdediging van Europese grenzen en belangen is een van de weinige dingen waar de Europese Unie nuttig voor is", zei wetgever Nicola Procaccini (Italië/ECR) tijdens een debat in februari. Maar von der Leyen's beloften om de defensie-uitgaven te europeaniseren kunnen tegenwind ondervinden.

Europa als supermacht op het gebied van defensie is een "directe aanval op de soevereiniteit van onze naties", zei Jean-Paul Garraud (Frankrijk/ID) tijdens hetzelfde debat en voegde eraan toe: "Soldaten zijn niet bereid om voor Europa te sterven."

Dat scepticisme wordt gedeeld door kiezers op extreem links, waarvan het manifest voor 2024 - voor een alliantie die veel communistische partijen en de Duitse Die Linke omvat - zich inzet voor het verminderen van militaire uitgaven en het verwijderen van kernwapens uit Europa.

Cacaoprijs op recordhoogte, duurder dan koper

De prijs van chocolade heeft een recordhoogte bereikt van $10.080 USD per ton cacao. Alleen deze maand zijn de prijzen van cacao al 60 procent gestegen. De grondstof voor chocolade is nu zelfs duurder dan koper, dat momenteel rond de $9000 per ton waard is.

Slecht weer en ziektes bij cacaobomen in West-Afrika hebben de oogsten van cacao aangetast, waardoor het aanbod fors lager is. De hogere cacaoprijzen komen voor chocolatiers en fabrikanten bovenop de al fors gestegen suikerprijzen.

Eerder deze maand rapporteerde persbureau Reuters dat grote cacaofabrieken in Ivoorkust en Ghana hun productie hebben stopgezet of verminderd omdat de cacaobonen momenteel niet te betalen zijn. Deze landen zijn samen verantwoordelijk voor bijna 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie. De cacaobonen worden in deze fabrieken verwerkt tot onder andere cacaoboter. Chocoladefabrikanten zijn afhankelijk van cacaoboter om chocoladerepen te produceren en kunnen niet werken met ruwe cacao.

Misschien dat de paashaas korting krijgt door in het groot in te kopen, consumenten zullen zich blauw betalen aan paaseieren en chocoladehazen dit jaar. 

Nieuwe manieren om wegen veiliger te maken

De komende periode krijgen gemeenten, provincies en waterschappen nieuwe mogelijkheden om met geld van het Rijk hun wegen veiliger te maken. Dit geld komt uit de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid, waarmee het Rijk € 500 miljoen beschikbaar heeft gesteld tussen 2020 en 2030.

Vandaag meldde minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) dat de regels voor overheden om aanspraak te maken op dit geld worden verruimd wanneer de derde tranche ingaat. Naar verwachting is dat in het derde kwartaal van 2024. Tijdens de eerste 2 tranches is al voor ruim € 200 miljoen bijgedragen aan verkeersveiligheidsmaatregelen. Denk aan het verbreden van fietspaden, het verlagen van het snelheidslimiet en de aanleg van rotondes.

Minister Harbers: “Het aantal verkeersslachtoffers is weer aan het stijgen: in 2022 ging het om 745 dodelijke slachtoffers, dat zijn meer dan twee mensen per dag. Dat is veel te veel. Uit onderzoek blijkt dat veel ongelukken gebeuren in de bebouwde kom. Daarom hebben we vanuit het Rijk geld beschikbaar om ook deze wegen veiliger te maken. Ik vind het belangrijk om te luisteren naar wat de overheden nodig hebben om dit geld zo effectief mogelijk te besteden, vandaar dat we de regels flexibeler gaan maken.”

Nieuwe regels
Een van de veranderingen die vandaag wordt aangekondigd, is dat het voor overheden mogelijk wordt om in 1 keer aanspraak te maken op een groter geldbedrag. Bij de vorige tranches gold er een lager plafond, waardoor kleinere gemeenten onvoldoende geld konden krijgen om de grotere maatregelen uit te voeren. Denk dan aan het aanleggen van een rotonde of fietsonderdoorgang.

Daarnaast worden de geschatte kosten voor het uitvoeren van de maatregelen beter passend gemaakt bij de daadwerkelijke kosten. Eerder werden de kosten berekend op basis van het huidige prijspeil. Doordat de uitvoering vaak pas een jaar of 2 later plaatsvindt, liepen veel overheden er tegenaan dat de bijdrage van het Rijk aan een maatregel lager uitviel dan verwacht.

Verder wordt de verantwoording voor overheden eenvoudiger. Nu moeten overheden achteraf laten weten hoe veel geld zij hebben uitgegeven aan bijvoorbeeld het inrichten van een schoolzone. Op basis daarvan wordt bepaald op hoe veel geld ze recht hebben. Voor de derde tranche gaat IenW alleen nog kijken naar of een maatregel is gerealiseerd, maar staat de bijdrage voor die maatregel vooraf vast. Als overheden een maatregel goedkoper kunnen uitvoeren, dan is dat in hun voordeel.

Onderzoek is positief
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ingeschat hoe veel slachtoffers zijn voorkomen en hoe veel kosten zijn bespaard door deze investeringen in veiliger wegverkeer. Wanneer alle maatregelen worden uitgevoerd, zullen er volgens hen over 30 jaar bijna 600 slachtoffers zijn voorkomen. Daarmee leveren de maatregelen 1,5 keer zoveel baten op als dat ze kosten.

CZ maakt verlies op zorgverzekeringen, maar dankzij beurs toch winst

Zorgverzekeraar CZ groep boekte vorig jaar een resultaat van € 88 miljoen, vooral dankzij een goed beursjaar. Op haar basiszorgverzekeringen leed CZ een licht verlies van € 29 miljoen (2022 + € 29 mln). Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Doordat CZ groep (CZ, Just en de zorgverzekeringen van OHRA en Nationale Nederlanden) de premie op de aanvullende verzekeringen niet of nauwelijks verhoogde, liep het resultaat daarop terug van € 44 mln in 2022 naar € 3 mln vorig jaar. Dat CZ uiteindelijk toch nog op een plus van € 88 mln uitkwam, was vooral te danken aan het herstel van de financiële markten van het slechte beursjaar 2022: op haar beleggingen noteerde CZ een resultaat van € 171 mln euro (2022: – € 183 mln), een rendement van 4,8%.

Bij CZ groep hebben 4,1 miljoen mensen een zorgverzekering (2023). Daarmee is het de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland. In 2023 ontving CZ € 12,5 miljard (2022: € 11 mrd) aan premies en bijdragen. Naast de merken CZ (inclusief CZdirect) en Just voert CZ groep ook de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen uit van de merken Nationale-Nederlanden en OHRA. CZ is een onderlinge waarborgmaatschappij en heeft daarom geen winstoogmerk.

COVID-19-vaccinatie in 2024: 'zwangeren niet meer standaard mee in prikronde'

In 2023 adviseerde de Gezondheidsraad om een jaarlijks vaccinatieprogramma tegen COVID-19 op te zetten. Op verzoek van de minister van VWS heeft de raad beoordeeld of er voor 2024 aanpassingen nodig zijn aan het programma. De raad adviseert om, net als in 2023, 60-plussers en medische risicogroepen in het najaar vaccinatie aan te bieden.

Het SARS-CoV-2-virus circuleert nog steeds en kan vooral onder deze groepen nog steeds zorgen voor ernstige ziekte. Vaccinatie biedt daar effectieve bescherming tegen. Ook adviseert de raad om, net als in 2023, zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten vaccinatie aan te bieden, om zo indirect risicogroepen te beschermen.

Het vaccinatieaanbod aan zwangeren hoeft volgens de Gezondheidsraad niet voortgezet te worden in 2024 omdat het risico op ernstige ziekte en vroeggeboorte heel laag is door de opgebouwde immuniteit van de bevolking tegen de huidige virusvarianten.

Baudet zegt sorry voor 'sla je op je bek' en gedraagt zich als slachtoffer van situatie

FvD-leider Thierry Baudet kwam niet opdagen bij zijn afspraak met Kamervoorzitter Martin Bosma omdat hij zijn kickboks-training belangrijker vond. Wel heeft hij met Bosma gebeld en hem telefonisch laten weten dat het fout was om 'ik sla je op je bek' tegen Klaver te zeggen na het verhitte debat woensdagmiddag. Baudet zou hiervoor zelf zijn excuses maken aan het adres van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver.

Kort na zijn gesprek met Bosma verscheen er een filmpje van Baudet op X (voorheen Twitter) waar hij naast het aanbieden van excuses zich vooral wentelde in een slachtofferrol en nog een aantal snerende opmerkingen maakte richting Klaver die hij van 'klikken bij de meester' beschuldigde. 

Nederland grootste bierexporteur van de EU, België grootste frietexporteur

Nederland en België zijn beide grote exporteurs van bier, bevroren aardappelproducten (met name friet) en chocolade. Daarnaast is Nederland ook een grote afnemer van typisch Belgische voedingsmiddelen. Dat meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie van de Internationaliseringsmonitor met als thema België.

Nederland is de grootse bierexporteur van de Europese Unie (2,0 miljard euro in 2023), op de voet gevolgd door België (1,7 miljard euro). Van bevroren aardappelproducten is België de belangrijkste exporteur (3,4 miljard euro) en Nederland tweede (1,6 miljard euro). De grootste chocolade-exporteur in de EU is niet België (tweede met 3,7 miljard euro export) of Nederland (vierde met 2,5 miljard euro) maar Duitsland (5,8 miljard euro).

Nederlands bier gaat het meest naar de Verenigde Staten, terwijl Belgisch bier in de eerste plaats wordt geëxporteerd naar Frankrijk en Nederland. Belgische friet komt veel in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk terecht en Nederlandse friet is het meest in trek in het Verenigd Koninkrijk. Belgische chocolade is het meest geliefd in Nederland en Nederlandse chocolade in Duitsland.

Exportwaarde Belgische frietexport in twee jaar ruim verdubbeld
Sinds 2021 is de Belgische exportwaarde van bevroren aardappelproducten (waarvan circa vier vijfde friet) meer dan verdubbeld. Dit kwam doordat de hoeveelheid met 12 procent toenam (onder andere door nieuwe frietfabrieken, ook van Nederlandse bedrijven) en de exportprijzen bijna verdubbelden. De hoeveelheid bevroren aardappelproducten die Nederland exporteerde is in deze periode juist met 5 procent afgenomen. Tot 2018 had Nederland elk jaar een grotere exportwaarde dan België, maar daarna is de achterstand op België steeds groter geworden. De Belgische frietexport is absoluut het hardst gegroeid naar de landen dichtbij, maar procentueel hard naar landen als Saoedi-Arabië, Australië en Zuid-Afrika.

Nederland al decennia grotere bierexporteur dan België
Van bier is Nederland sinds de eerste vergelijkingen in 1988 een grotere exporteur dan België. De voorsprong op België is echter niet meer zo groot als het ooit was. De laatste jaren was er onder andere omzetgroei bij de Nederlandse export naar Frankrijk, Zuid-Afrika en Paraguay. België heeft in 1991 Nederland ingehaald als chocolade-exporteur en sindsdien elk jaar meer geëxporteerd dan Nederland. In de laatste jaren is de Belgische chocolade-export naar Nederland het meest gegroeid, en de Nederlandse export naar Duitsland.

België voor Nederland belangrijkste leverancier van chocolade en bier
Van alle Nederlandse chocolade-import komt 38 procent (459 miljoen euro) uit België. Ook in de categorie groenten en wortels (met onder andere aardappelen en frieten) komt meer dan een derde (35 procent) daar vandaan. Bij alcoholhoudende dranken is België goed voor 19 procent van de Nederlandse import. Verreweg het belangrijkste product in deze categorie, met een aandeel van 58 procent, is bier.

Van de totale Nederlandse import van voeding en dranken - in totaal 44,6 miljard euro in de eerste drie kwartalen van 2023 - kwam 7,0 miljard euro (16 procent) uit België. Alleen Duitsland is met 8,8 miljard euro een grotere leverancier.

Internationaliseringsmonitor over België
In de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor belicht het CBS de Belgische economie en ligt de focus op de handelsrelatie tussen Nederland en België. Hoe doen beide landen het op het vlak van innovatie, digitalisering en duurzaamheid? Ook de verwevenheid van beide landen in mondiale waardeketens komt aan bod, net zoals de arbeidsmarkten van en grenspendel tussen beide landen.

FOK! Wat een weer: een buitje en veel wind

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend trekt een gebied met bewolking en regen van zuidwest naar noordoost over het land. Verder is de zon af en toe te zien. De wind is matig en komt eerst uit het zuidoosten, later komt de wind uit het zuidwesten en wordt aan de kust krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag breekt de zon door, maar er komen ook enkele buien voor. Landinwaarts kan bij een bui onweer voorkomen, mogelijk ook wat hagel. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. Er staat vrij veel wind uit het zuidwesten. Boven land is de wind vrij krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond blijft het vrijwel droog en komen er brede opklaringen. Alleen in het noorden is er eerst nog kans op een bui. Er is vrij veel wind uit het zuiden. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht is het in de eerste helft van de nacht droog. In de tweede helft gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig. Langs de kust staat een vrij krachtige wind, langs de noordkust is de wind krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

Zonsopkomst boven Haps (Foto: Charged)
Zonsopkomst boven Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Vervelende passagiers en bestuurders van drones veroordeeld

De officier van justitie eiste op woensdag 27 maart tijdens een themazitting luchtvaart straffen tegen verschillende verdachten die zich ofwel aan boord van een vliegtuig hadden misdragen of met een drone vlogen op een plek waar dit niet mocht. De verdachten moesten allemaal voor de rechter in Haarlem verschijnen. 

Om half 2 werd de zaak van de eerste verdachte behandeld. Het ging om een 37-jarige man met een adres in Spanje. Hij kwam zelf niet opdagen. De man zat begin november 2023 aan boord van een vliegtuig van Buenos Aires naar Amsterdam en gebruikte geweld tegen drie medepassagiers.

Hij werd boos toen de stoel van een passagier voor hem naar achteren ging. Hij is toen gaan schelden en slaan.

Een man die hem van achteren vastpakte, om de man te doen stoppen, werd hard in zijn arm gebeten, waardoor hij gewond raakte.

Het personeel dat hem sommeerde te stoppen en te gaan zitten, negeerde hij. Hij bleef zijn slachtoffers uitschelden en bedreigen. Op enig moment bood een Chileense legerofficier aan om naast de verdachte te gaan zitten. Het was toen even rustig, maar na een kwartier gaf de man aan dat hij naar het toilet moest. Vervolgens zocht hij één van de slachtoffers op en begon weer te schelden. Het geschreeuw van de man zorgde voor angst bij andere passagiers.

De bemanning had zo’n anderhalf uur de handen vol aan de situatie en er werd zelfs overwogen om een tussenlanding te maken. 

Met zijn gedrag zorgde de man voor gevaarlijke situaties in het vliegtuig, wat de officier van justitie hem zwaar aanrekent. De bemanning was lange tijd niet in staat de vliegveiligheid te waarborgen. "Het is op straat al eng als zoiets gebeurt, laat staan in een vliegtuig, waar je niet weg kunt", aldus de officier van justitie. Hij eiste een gevangenisstraf van drie maanden onvoorwaardelijk. De politierechter veroordeelde hem conform eis. 

Drone boven gevangenis in Heerhugowaard
Daarna moest een 21-jarige man uit Alkmaar voor de rechter verschijnen. Hij was niet aanwezig bij de zitting, maar zijn advocaat wel. 

De man zou op 6 maart zonder vergunning hebben gevlogen met een drone waar dit niet mocht (boven een gevangenis in Heerhugowaard) en daarnaast vloog hij terwijl het buiten donker was, wat ook niet mag. 

Die nacht kwam rond 01.00 uur bij de politie een melding binnen dat er een drone vloog boven de gevangenis in Heerhugowaard. 

De politie ging ter plaatse en zag bij een auto een man staan. Achter hem zagen zij een drone die aan het dalen was. De politie ging met de man in gesprek en even later kwam er een andere man aangelopen, de 21-jarige verdachte. De politie vroeg of zij iets wisten van een drone, wat door beiden ontkend werd. Na een zoekactie vond de politie in de bosjes een drone met afstandsbediening, waar de Alkmaarder eerder vandaan was gekomen. 

Later bleek dat er aan de drone een mobiele telefoon was bevestigd, die blijkbaar bedoeld was voor een gevangene. 

De officier van justitie eiste in totaal 80 uur werkstraf (60 uur werkstraf voor het vliegen met een drone waar dit niet mag en 20 uur werkstraf voor het vliegen buiten daglichtperiode). De kantonrechter veroordeelde hem conform eis.

Zonder medicatie aan boord
Een 29-jarige man uit het Verenigd Koninkrijk was met een tolk bij de zitting. De rechter sprak zijn waardering uit voor zijn aanwezigheid. 

De man volgde eerder in een vliegtuig de aanwijzingen van de gezagvoerder niet op. Zo deed hij zijn riem niet vast, bleef hij niet zitten tijdens het landen en zou hij een purser geslagen hebben. De gezagvoerder zag zich genoodzaakt het vliegtuig op de taxibaan tot stilstand te brengen, een ander vliegtuig moest hierdoor uitwijken. De later ter plaatse gekomen KMAR stelde vast dat de man naar alcohol rook.

De man zelf verklaarde dat hij zijn medicatie al twee weken niet had kunnen innemen vanwege tekorten in Engeland. Hij besloot desondanks toch te gaan vliegen, een keuze die hij nu betreurt. 

De officier van justitie eiste een geldboete van €750,- en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar tegen hem. De rechter nam ook mee dat de man de moeite nam om naar de zitting te komen. Maar hij had destijds wel zelf de keuze gemaakt om te gaan reizen zonder zijn medicatie. 

De rechter besloot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken op te leggen met een proeftijd van twee jaar. Zowel de verdachte als de officier van justitie deden gelijk afstand van het recht om in hoger beroep te gaan. Daarmee is het vonnis onherroepelijk. 

Luikje
De volgende verdachte was een 64-jarige man uit Doorn. Hij zou niet hebben geluisterd naar een aanwijzing van een crewlid. Zij vroeg hem om het luikje bij hem in de buurt omhoog te doen. Hij was aan het schelden en schreeuwen aan boord, zo hard dat de gezagvoerder hem kon horen. Hiervoor kreeg hij een geldboete van €200,- opgelegd door het OM. Hiermee was hij het niet eens en ging in verzet. 

De man verklaarde zelf ter zitting dat hij wel het luikje omhoog deed, ook al was het niet zijn luikje maar van iemand in de rij voor hem, die daar niet meer zat. 

De officier van justitie gaat uit van het dossier waarin meerdere getuigen verklaren dat de man het luikje niet wilde opendoen. Dit terwijl hij de aanwijzing van de bemanning had moeten opvolgen in het kader van de veiligheid. 

De officier van justitie eiste dat de man een geldboete van €200,- moest betalen. De kantonrechter besloot het anders te doen, ook rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij legde een geldboete van €200,- op waarvan €100,- voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. 

Met drone boven coronademonstratie
Een 55-jarige man uit Steenwijk vloog met een drone tijdens een coronademonstratie boven het Westerpark in Amsterdam. Het is verboden om boven een groep mensen te vliegen met een drone. De officier van justitie benadrukte dat het erg gevaarlijk is om met een drone boven een groep mensen te vliegen. De officier van justitie vroeg de man een geldboete van €300,- op te leggen. De kantonrechter veroordeelde hem tot een geldboete van €200,- waarvan €100,- voorwaardelijk.  

Roken aan boord
Een 40-jarige passagier uit Dublin had een sigaret opgestoken in een vliegtuig. Wat de officier van justitie betreft kon een geldboete van €200,- worden opgelegd. De kantonrechter veroordeelde hem bij verstek conform eis.

Een 39-jarige man uit Renkum rookte aan boord en kreeg daarna een geldboete van €200,- aangeboden van het OM. Deze betaalde hij niet en daarom moest hij zich alsnog voor de rechter verantwoorden. De officier van justitie wilde dat de man een hogere geldboete van €240,- zou krijgen, dit omdat de man zonder enig bericht niet had betaald en niet naar de zitting kwam. De kantonrechter veroordeelde de man bij verstek en legde een geldboete op van €200,.

De middag werd afgesloten met de zaak van een 55-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, hij zou tot tweemaal toe hebben gerookt aan boord, ondanks dat hij eerder was gesommeerd om te stoppen. Wat betreft de officier van justitie moet de man een boete van €750,- waarvan €250,- voorwaardelijk opgelegd krijgen met een proeftijd van twee jaar. De kantonrechter veroordeelde hem bij verstek en legde een geldboete van €350,- op.

In totaal stonden er deze dag dus zes verdachten die zich in een vliegtuig misdroegen voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vindt het samen met ketenpartners belangrijk om daadkrachtig op te treden in dit soort zaken en deze verdachten aan te pakken. Zij zorgen voor gevaarlijke situaties in een vliegtuig. Cabinepersoneel kan zijn werk niet meer goed uitvoeren en passagiers kunnen zich onveilig voelen wanneer een medepassagier bijvoorbeeld agressief gedrag vertoont. Ook kan een vliegtuig gedwongen worden ergens anders te landen en kan daardoor de vertraging flink oplopen.

Nu ook mazelen in Limburg

Ook in Zuid-Limburg is een geval van mazelen vastgesteld. Het gaat volgens de regionale GGD om “een autochtone, ongevaccineerde, volwassen persoon”, die milde klachten heeft. De patiënt is waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een reis naar Oost-Europa.

Voor zover nu bekend is er geen verband met de uitbraak in en rond Eindhoven. Daar zijn in de afgelopen weken enkele tientallen besmettingen met mazelen ontdekt.

Random Pics van de Dag #1230

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.