FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 april 2024

NHL: Lightning en Islanders blijven in leven, Stars slaan terug

De ijshockeyers in de Noord-Amerikaanse competitie NHL hebben zaterdagavond in vier van de acht playoffseries weer een wedstrijd afgewerkt. Twee teams stonden op matchpoint, maar wisten het nog niet af te maken.

New York Islanders - Carolina Hurricanes (0-3)
De Hurricanes konden het in New York afmaken en begonnen lekker: Seth Jarvis tekende voor 0-1. Halverwege de tweede periode trok Mathew Barzal de stand echter gelijk en vroeg in periode twee zette Jean-Gabriel Pageau de Islanders vanuit de power play op voorsprong. Stefan Noesen tekende op zijn beurt weer voor de gelijkmaker, waarna twintig minuten overtime niks opleverde. In de tweede overtime was het wel snel raak: Barzal schoot van afstand de winnende treffer binnen en de Islanders zijn nog in leven.

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers (0-3)
Ook de Panthers hadden de kans om het af te maken, maar Tampa Bay dacht daar anders over: in de eerste periode opende Steven Stamkos de score vanuit de power play, waarna Brandon Hagel een shorthanded goal scoorde en Brayden Point voor 3-0 tekende. Carter Verhaeghe scoorde vroeg in de tweede periode voor de Panthers, maar Hagel bracht de drie goals voorsprong snel terug. Goals van Sam Reinhart en Oliver Ekman-Larsson maakten het toch weer spannend, maar in de derde periode trok de Lightning definitief de winst binnen: Stamkos en Nicholas Paul scoorden voor een 6-3 zege en een 3-1 stand in de serie.

Toronto Maple Leafs - Boston Bruins (1-2)
De bezoekers uit Boston openden na een kwartier de score dankzij James van Riemsdyk, waarna ze in de tweede periode nog dubbel toesloegen: Brad Marchand vanuit de powerplay, gevolgd door de 0-3 door David Pastrnak. Vroeg in de derde periode kon er in de Scotiabank Arena eindelijk gejuicht worden, maar de goal van Mitch Marner was niet genoeg en de Bruins wonnen met 1-3, waardoor zij het in eigen huis af kunnen maken.

Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-0)
Vegas begon de serie met twee uitzeges, maar thuis ging het juist minder lekker. Wyatt Johnston schoot de Stars halverwege periode één op voorsprong, Miro Heiskanen knalde in de tweede periode de 0-2 binnen. Dankzij Brayden McNabb en een shorthanded goal van Jack Eichel kwamen de Golden Knights weer langszij, maar diep in de eerste overtime ging het alsnog fout voor de thuisploeg: Johnston scoorde nog eens en bracht de Stars een broodnodige 2-3 zege.

Speelschema
Maandag 29 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Florida Panthers - Tampa Bay Lightning (3-1)
Maandag 29 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-1)

Dinsdag 30 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Boston Bruins - Toronto Maple Leafs (3-1)
Dinsdag 30 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Carolina Hurricanes - New York Islanders (1-3)

NBA: Lakers dankzij James en Davis nog in leven, Celtics walsen over Heat heen

Ook zaterdagavond is er weer flink gespeeld in de playoffs van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. In één van de vier series waarin werd gespeeld kon de boel al beslist worden, bij de rest was men toe aan de vierde of derde wedstrijd, maar nog zonder dat een team op matchpoint stond.

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers (1-2)
In de eerste helft ging het allemaal wel geijk op, met de Cavaliers die in Q2 net wat meer de overhand kregen, maar in Q3 sloeg de Magic ineens hard toe: in een minuut of acht kwam Orlando met een 25-5 run en dat bleek gelijk de genadeklap voor de Cavaliers. Onder leiding van Franz Wagner en zijn 34 punten liep de Magic weg naar een 112-89 zege, waardoor het in de serie 2-2 staat.

New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder (0-2)
Ook in New Orleans ging het enige tijd gelijk op, maar halverwege het tweede kwart zette OKC een 0-14 run neer en dat bleek de genadeklap gelijk. De Pelicans kwamen niet meer terug en de Thunder, met onder meer 24 punten van Shai Gilgeous-Alexander, liep weg naar een 85-106 zege en een 3-0 voorsprong in de serie, matchpoint dus.

Miami Heat - Boston Celtics (1-1)
Na twee minuten stond het gelijk in Miami: 3-3. Dat was het laatste moment van enige spanning, want met een 12-21 eerste kwart en een 27-42 tweede kwart knalden de Celtics er volle bak overheen. Jayson Tatum was goed voor 22 punten, 11 rebounds en 6 assists en de Celtics speelden de wedstrijd rustig uit naar een 84-104 overwinning en dus een 2-1 voorsprong in de serie.

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets (0-3)
Matchpoint voor de Nuggets, maar de Lakers gaven zich uiteraard niet gewonnen en hadden na een 28-23 eerste en 33-25 tweede kwart de leiding in handen. De Nuggets probeerden de serie te beslissen, maar onder leiding van LeBron James (30 punten) en Anthony Davis, die naast 25 punten maar liefst 23 rebounds pakte, wonnen de Lakers met 119-108, waardoor ze in elk geval terug mogen naar Denver.

Speelschema
Maandag 29 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Miami Heat - Boston Celtics (1-2)
Maandag 29 april, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder (0-3)
Maandag 29 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Denver Nuggets - Los Angeles Lakers (3-1)

Dinsdag 30 april, tijd nog niet bekend - Eastern Conference, 1st round, game 5; Cleveland Cavaliers - Orlando Magic (2-2)

Uitslag Vitesse - Fortuna Sittard

Vitesse zal dit seizoen in ieder geval niet met een negatief puntentotaal eindigen. Het won vandaag met 3-2 van Fortuna Sitterd en heeft daardoor nu twee punten in de Eredivisie.

Vitesse, dat door de strafpunten al gedegradeerd is, begon desondanks fel aan het duel. De beloning kwam na twintig minuten, toen Aaronson zijn club op voorsprong zette. Het had ook op 2-0 moeten komen maar De Regt mistte een grote kans doordat hij de bal met hoofd verkeerd raakte. Vlak voor rust was het uiteindelijk Fortuna dat scoorde, Córdoba zorgde voor de gelijkmaker.

Uit een benutte strafschop van Lonwijk kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Vitesse gaf de moed echter niet op en dankzij Van Ginkel kwam het weer langszij. Met een intikker zorgde Aaronson voor de 3-2 en bezorgde zo Vitesse toch nog de overwinning.

Vitesse

3 - 2

Fortuna Sittard

 22' Aaronson
 68' v.Ginkel
 76' Aaronson
   44' Córdoba
 50' Lonwijk (pen)
 
 Gele kaart: Hendriks,Pinto, (Vitesse), Duarte,Voet, Markelo, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.826
Arbiter: Hensgens
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
v.Zwam
Oroz
Hendriks
Pinto
Aaronson
Tielemans (Arcus/86)
Kozlowski
Hadj-Moussa (Boutrah/60)
Buitink (v.Ginkel/60)
De Regt (Cornelisse/81)
  Koopmans
Markelo (Da Cruz/46)
Fofana
Guth
Voet (Braaf/ 86)
Dijks
Lonwijk
Duarte (Rosier/46)
Halilovic (Oratmangoen/79)
Córdoba (Peterson/78)
Sierhuis

Uitslag Sparta - FC Volendam

Na een nieuwe nederlaag lijkt degradatie voor FC Volendam onvermijdelijk. Ditmaal verloor de ploeg uit Volendam met 1-0 bij Sparta.

In de eerste helft tussen Sparta en FC Volendam viel er weinig te beleven in Rotterdam en stond het na 45 minuten dan ook 0-0. In de tweede helft waren er direct mogelijkheden voor Sparta en Volendam maar kwamen vooralsnog niet aan scoren.

Uiteindelijk viel een kwartier voor tijd de enige treffer van de middag. Tobias Lauritsen kreeg in de zestienmetergebied de nodige ruimte en schoot via een verdediger raak. Na de openingstreffer probeerde Volendam om er nog wat van te maken, maar werden amper dreigend en bleef het 1-0 in Rotterdam.

Met de nieuwe nederlaag lijkt degradatie onontkoombaar voor FC Volendam. Met nog drie speelrondes te gaan bedraagt de achterstand op nummer zestien RKC Waalwijk nu zes punten.

Lando Norris loopt lichte blessure op tijdens Koningsdag in Amsterdam

Lando Norris was zaterdag in Amsterdam tijdens Koningsdag en hield bij zijn bezoek een blessure aan zijn gezicht over. De McLaren-coureur vierde feest op een boot, samen met dj Martin Garrix waarmee hij bevriend is, op de Amsterdamse grachten. De precieze aard van de gebeurtenis is niet bekend, maar op social media circuleren foto's van de Brit met verwondingen aan zijn neus.

Het is de verwachting dat Norris komend weekend aanwezig zal zijn bij de Formule 1-race in Miami, de zesde race van het wereldkampioenschap. Norris staat na vijf Grand Prix' keurig vijfde in het kampioenschap.

Godon sprint in Romandië naar tweede ritzege; eindklassement voor Rodriguez

De slotrit van de Ronde van Romandië is gewonnen door Dorian Godon, die woensdag ook al de snelste was. De eindzege ging naar Carlos Rodriguez. De Spanjaard finishte in het peloton en schreef de Zwitserse rittenkoers op zijn naam.

De slotrit met start en finish in Vernier werd verreden in natte omstandigheden. Vroeg in de etappe kregen vier renners de ruimte van het peloton, maar op dertig kilometer van de finish waren ze weer ingelopen.

Daarna deed UAE Emirates een poging om de leiderstrui aan te vallen. Felix Grossschartner trok door op een heuveltje met Juan Ayuso in zijn wiel en zorgde even voor afscheiding, maar al snel was alles weer samen en zou er uiteindelijk gesprint worden voor de dagzege.

Daarin was Dorian Godon net zoals woensdag de snelste. De Fransman ging vroeg aan en sprintte onbedreigd naar zijn tweede ritzege in de Ronde van Romandië. Carlos Rodriguez kwam in het peloton over de finish en pakte daarmee de eindzege in de Zwitserse rittenkoers. Voor de renner van Ineos Grenadiers is het zijn eerste WorldTour eindzege.

Results powered by FirstCycling.com

Sand Land van DBZ bedenker Akira Toriyama nu te spelen.

Sand Land is sinds 26 april speelbaar. Het spel is bedacht door de overleden bedenker van Dragonball Z Akira Toriyama.

In Sand landzijn zowel mensen als demonen in een constante strijd verwikkeld om water. De koning van Sand Land vraagt steeds meer geld voor water, zoveel geld dat de inwoners genoodzaakt zijn elkaar te bestelen om in leven te kunnen blijven. De speler neemt de controle over Beelzebub en zijn bende. In de Mad Max-achtige wereld moet Beelzebub het met zijn bende en verschillende Mechs opnemen tegen allerlei soorten rivaliserende groeperingen om de legendarische waterbron zien te vinden. Je kunt je basis en voertuigen ontwikkelen om zo verder te kunnen komen in het spel. Je zult actief op zoek moeten naar onderdelen om je mech en je andere voertuigen aan te kunnen passen. Sand Land is verkrijgbaar voor PS4, PS5, Xbox Series X|S en pc.

Uitslag RKC - FC Utrecht

RKC heeft thuis niet kunnen winnen van FC Utrecht. De Waalwijkers kwamen in eigen huis tot tweemaal toe op voorsprong, maar uiteindelijk werd het 2-2 in Waalwijk.

RKC kwam net voor het halve uur op voorsprong dankzij een geplaatst schot van David Min en dat zou ook de ruststand zijn. In de tweede helft kwam het duel tussen de beide ploegen wat meer tot leven en na enkele gemiste kansen van FC Utrecht werd het toch gelijk via Can Bozdogan.

Snel na de 1-1 kwam RKC toch weer op voorsprong. Richonell Margaret kwam oog in oog te staan met FC Utrecht-doelman Vasilios Barkas en faalde niet. De thuisploeg probeerde de overwinning eruit te slepen, maar vijf minuten voor tijd zorgde Sam Lammers voor de gelijkmaker. Het was alweer de zevende wedstrijd op rij dat de Lammers scoorde.

Stellar Blade verkoopt ruim 1 miljoen keer in 24 uur

Stellar Blade is naar verluidt binnen een dag al ruim een miljoen keer verkocht. Het eerste triple AAA-project van de Koreaanse ontwikkelaar Shift Up is een megasucces met gemiddelde reviewscores van 9+.

Er was nogal wat controverse rondom het spel, dit had er vooral mee te maken dat het design van de hoofdpersoon Eve seksistisch zou zijn. Ondanks al het rumoer om Stellar Blade heen (dat overigens voor een hoop gratis reclame heeft gezorgd) is het spel dus een doorslaand succes gebleken. In het nieuwe hack and slash avontuur moet de speler als de personage Eve de mensheid en de aarde zien te redden van uitsterving, de mensheid is verdreven van aarde nadat ze een oorlog verloren hebben tegen de monsterlijke Naytiba. Vanuit een kolonie wordt Eve naar de aarde gestuurd om uiteindelijk samen met Adam de aarde te heroveren. De speler zal het aanvalspatroon van verschillende vijanden moeten leren om ze zo te kunnen verslaan met precieze timing. Eve kan allerlei combos uitvoeren met gebruik van de Burst-Gauge. Het spel is op 26 april uitgekomen. Voorlopig is het alleen nog te spelen op PS5 maar er zijn al geruchten dat het spel ook naar andere platforms komt.

Skibond blij met comeback Hirscher als Nederlander

De kleine skinatie Nederland verwelkomt met Marcel Hirscher een van de beste alpineskiërs aller tijden. De Nederlands Ski Vereniging (NSkiV) bevestigt dat de 35-jarige Hirscher vanaf volgend seizoen onder de Nederlandse vlag wedstrijden zal skiën. Hij maakt gebruik van zijn dubbele paspoort. Eerder gaf de Oostenrijkse skibond al goedkeuring voor de verandering van nationaliteit.

Hirscher stopte in 2019 na een indrukwekkende carrière. Hij won voor Oostenrijk acht keer de algemene World Cup en behaalde 67 overwinningen in World Cup-wedstrijden. Hij bezit ook zeven wereldtitels en twee olympische gouden medailles. De specialist op de slalom en reuzenslalom heeft een Nederlandse moeder en op grond daarvan ook de Nederlandse nationaliteit.

"Wij zijn verguld met de keuze van Marcel en hopen dat dit van grote waarde zal zijn voor niet alleen het skiën, maar alle sneeuwsporten die onder de Nederlandse Ski Vereniging vallen", liet technisch directeur Wopke de Vegt weten in een persmededeling van de NSkiV.

"Ik wil vooral graag de mogelijkheid hebben om weer aan wedstrijden mee te doen, gewoon omdat ik het leuk vind", meldde Hirscher in het persbericht. "Ik heb een uitstekende verstandhouding met de Oostenrijkse bond en ben die dankbaar voor alles wat we hebben bereikt. Dit nieuwe project is het beste te realiseren als Nederlander."

Manor lords sinds 26 April te spelen in early access

Het langverwachte spel Manor Lords is sinds 26 april te spelen via Steam. Het spel is bij miljoenen mensen op de wensenlijst terechtgekomen en nu dus eindelijk in early-access.

Manor Lords is het beste vergelijkbaar als Total War gemengd met Anno in een middeleeuwse saus gegoten. In het spel ben je de leider van jouw provincie en moet je deze zo goed mogelijk zien op te bouwen. Je zult handel moeten drijven, gebouwen moeten bouwen, allianties vormen en af en toe ook wel eens je agressieve buren zien te verdrijven. Het spel gaat dieper dan dat je in eerste instantie zult denken. Je mensen moeten eten, anders komen ze om van de honger. En ook zul je moeten zorgen voor voldoende brandhout en opgeslagen voedsel in de koudere maanden. De ontwikkelaar van het spel heeft rekening gehouden met het authentiek houden van de gebouwen zoals ze in de latere middeleeuwen gebouwd werden. Ook de muziek van het spel is passend voor de periode. Het spel is nu verkrijgbaar via Steam met 25% korting.

Zakelijke leaseauto’s in trek: werkgevers bieden sneller auto van de zaak in jacht op talent

Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in het eerste kwartaal van 2024 toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) is dit deels toe te schrijven aan de krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures stijgt, maar bedrijven hebben moeite om deze in te vullen. Om werknemers aan te trekken bieden ze hogere beloningen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een auto van de zaak.

Groei zakelijke lease, maar ook bij private lease
Volgens de VNA groeide het Nederlandse leasepark in het eerste kwartaal met ruim 16.000 leasevoertuigen, een toename van 1,2 procent op jaarbasis. Hiermee komt het totaal op meer dan 1,3 miljoen. Bijna 854.000 van deze voertuigen zijn zakelijke leaseauto’s, waarvan het aantal met 1,4 procent groeide.

Het aantal privé geleasede auto’s steeg ook, met 1,2 procent op jaarbasis. Aan het einde van maart waren er bijna een kwart miljoen van deze auto’s in Nederland. De VNA wijst op de gestegen lonen en koopkracht als belangrijke factoren voor deze groei. Eind maart waren er bijna 250.000 geleasede bestelauto's, 1500 meer dan in eerste 3 maanden van vorig jaar. Volgens de VNA draagt het toenemende aantal zzp'ers bij aan deze stijging.

Tweede Kamer wil landelijke dag tegen antisemitisme op 25 april

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond deze datum zou de Tweede Kamer een plenair debat moeten voeren over antisemitisme. Juist de massale komst van nieuwe Nederlanders maakt het nodig om aandacht te blijven vragen voor dit probleem.

Het toenemende antisemitisme behoeft voortdurend aandacht, aldus Joost Eerdmans (JA21). De motie om 25 april uit te roepen tot landelijke dag tegen antisemitisme is medeondertekend door de PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA. Daarmee staat een ruime Kamermeerderheid achter het plan.

Educatieve straf daders antisemitisme
Vrijwel de volledige Kamer, behalve het afwezige Forum voor Democratie, wil dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf moeten krijgen, als bijzondere voorwaarde bij een straf die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum. "In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo'n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd", zei initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).

Jaguar slaat dubbelslag met 1-2'tje in ePrix Monaco

Voor de liefhebber van close racing keren we nog even terug naar de zaterdagmiddag. In de straten van Monaco werd alweer de achtste race van het Formule E-seizoen verreden en ook de ePrix van Monaco werd een interessante race.

Kampioenschapsleider Pascal Wehrlein zette zijn Porsche op poleposition neer, naast de Penske van Stoffel Vandoorne. De Jaguars van Nick Cassidy en Mitch Evans vormden rij twee, voor Jean-Eric Vergne (Penske), Sebastien Buemi (Envision), Antonio Felix da Costa (Porsche), Maximilian Günther (Maserati), Robin Frijns (Envision) en Jehan Daruvala (Maserati) - Nyck de Vries moest het in de Mahindra doen vanaf plek dertien.

Wehrlein en Vandoorne behielden hun posities bij de start, Evans en Cassidy wisselden van plek en Günther volgde na een goede start op plek zes. Wehrlein was de eerste van de toppers die zijn eerste Attack Mode pakte, de rest wachtte nog even in de uiterst chaotische race, waar bijzonder stevig werd geknokt in de voorste gelederen.

Edoardo Mortara stuurde zijn Mahindra in de vijfde ronde bij Piscine de barrière in en dus kwam de safety car de baan op, kort nadat Vandoorne vanaf de leiding Attack Mode had gepakt. Na een paar ronden puinruimen konden we door, met Vandoorne, Evans, Cassidy, Vergne en Wehrlein voorop.

De timing van de Attack Modes zorgde voor de nodige chaos voorin, maar vooral Cassidy en Evans kwamen er goed uit met een dubbele leiding voor Jaguar. Nico Müller kwam kort voor het einde na een aanvaring stil te staan in Rascasse, waardoor de safety car de baan weer op moest komen.

Na de safety car-situatie gaven de Jaguars het niet meer weg en Evans pakte een fraaie zege, voor teamgenoot Cassidy. Vandoorne completeerde het podium, voor teamgenoot Vergne, terwijl De Vries en Frijns als twaalfde en zeventiende over de meet bolden.

Uitslag PEC Zwolle - Heracles Almelo

PEC Zwolle heeft zich zondag tegen Heracles Almelo zo goed als veilig gespeeld in de eredivisie. Thuis werd er met 3-1 gewonnen van Heracles.

Na een kwartier spelen kwam PEC Zwolle op voorsprong. Lennart Thy schoot van dichtbij hard raak en de thuisploeg kwam op 1-0. In blessuretijd van de eerste helft zorgde Marko Vejinovic voor de 1-1. Het was voor de middenvelder zijn eerste treffer in de eredivisie sinds 2015.

In de tweede helft zou PEC Zwolle de winst naar zich toe trekken. Silvester van der Water kopte twintig minuten voor tijd de 2-1 binnen na een mooie aanval. In de blessuretijd besliste de wedstrijd door de 3-1 te maken en door de overwinning is de thuisploeg zo goed als zeker van nog een seizoen in de eredivisie.

Uitslag NEC - AZ

NEC heeft zondag verzuimd de vijfde plaats in de Eredivisie over te nemen van Ajax. De Nijmegenaren verloren voor eigen publiek met 0-3 van AZ.

Net na het openingskwartier kwam AZ in Nijmegen op voorsprong via Dani de Wit. De aanvallende middenvelder rondde beheerst af na een pass van Vangelis Pavlidis en dat zou ook de ruststand zijn.

In de tweede helft zou AZ afstand nemen van NEC. Na iets meer dan tien minuten in de tweede helft maakte Pavlidis de 0-2 en alweer zijn 27ste van het seizoen voor AZ. NEC kon daar weinig tegenover stellen, al was Mees Hoedemakers tien minuten voor tijd nog dichtbij de aansluitingstreffer. In de blessuretijd zou het nog 0-3 worden dankzij invaller Ernest Poku.

Door de zege is AZ bijna zeker van een plek in de Europa League, al blijven de Alkmaarders hopen op plek drie, die recht geeft op de voorronde Champions League. Dan moet er volgende week wel gewonnen worden van FC Twente. NEC blijft door de nederlaag op de zesde plaats staan, twee punten achter Ajax.

Fantastische strijd tussen Bagnaia en Marquez in Grand Prix van Spanje

In de MotoGP is zondagmiddag de Grand Prix van Spanje verreden. Dat leverde een heerlijke strijd op om de overwinning, die pas in de allerlaatste ronde een klein beetje ging liggen.

Voor het eerst dit jaar stond Marc Marquez op poleposition bij een Grand Prix, naast Marco Bezzecchi en Jorge Martin. Op rij twee stonden Brad Binder, Fabio Gi Giannantonio en Alex Marquez, met op rij drie Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli en Enea Bastianini. Pedro Acosta, Maverick Viñales en Aleix Espargaro vormden rij vier, voor Johann Zarco, Miguel Oliveira en Jack Miller.

Een openingsronde vol actie werd door Bagnaia afgesloten als leider, maar hij werd op de voet gevolgd door Martin en Marc Marquez, die op zijn beurt Bezzecchi en Alex Marquez achter zich aan kreeg. Martin en Bagnaia konden zich een beetje los rijden van de rest, waar Bezzecchi en Marc Marquez nog een beetje in de buurt konden blijven.

Na tien ronden schoof Martin ineens onderuit, een pijnlijke nulscore voor de kampioenschapsleider. Marquez begon het gat naar Bagnaia ondertussen te dichten en met vijf ronden te gaan sloot hij aan, waarna hij volle bak een eerste aanval opende - Bagnaia wist die eerste aanval in elk geval nog af te slaan.

Bagnaia gaf op indrukwekkende wijze antwoord op de aanval van Marquez en zette een nieuwe snelste ronde neer. Dat was voor Marquez net even teveel en dus reed Bagnaia naar de overwinning, voor Marquez - het was zijn eerste podium op de Ducati - en Bezzecchi.

Aldeguer wint Moto2-race Jerez, Van den Goorbergh na moeizame race toch in de punten

De heren in de Moto2 hebben zondag de Grand Prix van Spanje verreden. Dat was wat minder spannend dan de strijd in de Moto3, maar dat maakte het uiteraard niet minder vermakelijk, zeker voor de thuisfans.

Fermin Aldeguer mocht vanaf poleposition vertrekken, naast Albert Arenas en Jake Dixon. Manuel Gonzalez, Diogo Moreira en Sergio Garcia startten vanaf rij twee, voor Celestino Vietti, Tony Arbolino en Jeremy Alcoba. Zonta van den Goorbergh moest het na een vroege kwalificatiecrash doen met plek achttien, twee posities voor Bo Bendsneyder.

Gonzalez begon bijzonder lekker aan de race en kwam na de openingsronde ruimschoots als leider door, voor Garcia, Aldeguer, Dixon en Arenas. Gonzalez en Aldeguer wisten na de openingsfase een klein gaatje te slaan richting Garcia, die op zijn beurt een kleine voorsprong op kon bouwen richting Arenas en Dixon.

Voor Dixon was het ook al snel klaar: hij schoof weer onderuit en bleef op een uiterst pijnlijke nul punten staan in 2024. Aldeguer ging ondertussen voorbij Gonzalez en sloeg een mooi gat, terwijl Roberts zich naar de derde plek reed en de jacht op Gonzalez kon openen.

Met drie ronden te gaan had Roberts het gat naar Gonzalez dicht en stak hij er voorbij, waarmee de Amerikaan virtueel zelfs aan de leiding van het WK ging. Op Aldeguer stond echter geen maat en op zijn achterwiel kwam de Spanjaard zegevierend over de streep, voor Roberts en Gonzalez.

Voor de Nederlanders was het een lastige race: Bendsneyder lag al snel onderuit, Van den Goorbergh kreeg een long lap-penalty voor een incident met Senna Agius. Hij wist zich echter nog erg knap naar voren te knokken en finishte als dertiende, keurig binnen de punten.

Fun met Funda #292: Less is More

Of dit dan precies is wat Ludwig Mies von der Rohe bedoelde met zijn beroemde uitspraak? Ik denk het niet eigenlijk. Dat het er net als met zijn streven naar eenvoud in architectuur en meubelontwerpen niet perse goedkoper van wordt kun je bij dit appartement wel terugvinden.

Dit appartement van wel 38m2 groot kun je aanschaffen voor € 465.000,-, al kan het zijn dat je moet overbieden als je het écht wilt hebben. En wat voor weldadige luxe koop je dan? Nou een stalling voor je fiets en een dakterras, niet privé nee, maar beide gedeeld met de andere bewoners van het complex. Een parkeerplek voor je auto is er wel... te huur. Een geweldige keuken dan? Nou, "de keuken is voorbereid zodat naar eigen smaak een keuken geplaatst kan worden", aldus de advertentie. Nee, alle overbodige zaken zijn zorgvuldig weggelaten, geheel volgens voornoemd motto.

Het appartement ligt in Amsterdam én lijkt uit op vaarwater. Het is bijna nieuw en energie efficiënt: met warmtepomp en vloerverwarming heeft het energielabel A++. En je koopt de volle eigendom volgens de advertentie, dus geen erfpacht.

Koopje toch? Voor net iets meer dan €12k per m2.

OM-baas Otte noemt wens tot eliminatie van Inez Weski 'totale onzin'

Inez Weski noemt in haar pas verschenen boek, 'Het geluid van de stilte', het Openbaar Ministerie ‘haar vervolgers’. De voormalig topadvocate suggereert in een passage dat het OM mogelijk op haar eliminatie uit was. 'Haar vervolgers calculeerden kennelijk het risico in en hoopten dat zij’ – Weski – ‘de arrestatie, detentie en behandeling geestelijk of lichamelijk niet zou overleven’. OM-baas Rinus Otte noemt deze beschuldiging totale onzin.

“Het OM functioneert in een rechtstaat”, stelt Otte, die aangeeft te spreken op persoonlijke titel. “We hebben ons te houden aan internationale verdragen en Nederlandse regels. Het detentieklimaat in Nederland is volgens mij van de hoogste orde.” De OM-topman benadrukte bij WNL Op Zondag dat hij zich dit citaat van Weski “heel weinig kan voorstellen”. Zij schrijft een boek, maar we kunnen ons afvragen in hoeverre dit is gebaseerd op haar emoties en haar behoefte om zich als verdachte in een bepaalde richting te profileren, aldus Otte. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt 69-jarige Weski van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. De verdenkingen tegen Weski ontstonden in de zomer van 2022, toen de politie mee kon kijken in versleutelde berichten. Daaruit werd duidelijk dat Weski contact had met familieleden van Taghi. Ook zou ze berichten van haar cliënt vanuit de extra beveiligde inrichting in Vught hebben doorgegeven aan een aantal van zijn contacten. Door de beschuldigingen is Weski vorig jaar juli jaar gestopt als advocaat.

Haar boek bevat overigens geen omvangrijke onthullingen over de beschuldigingen omtrent het deelnemen aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Burkina Faso ontkent betrokkenheid leger bij bloedbad met 223 doden

Het door het leger geregeerde Burkina Faso heeft een rapport van Human Rights Watch (HRW) dat stelt dat soldaten op 25 februari minstens 223 dorpelingen hebben gedood tijdens twee aanvallen, afgewezen als "ongefundeerde beschuldigingen".

"De regering van Burkina Faso verwerpt en veroordeelt dergelijke ongegronde beschuldigingen met kracht," zei minister van Communicatie Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo zaterdag laat in een verklaring. "De moorden in Nodin en Soro hebben geleid tot het openen van een gerechtelijk onderzoek," zei hij. "Terwijl dit onderzoek loopt om de feiten vast te stellen en de daders te identificeren, is HRW er met grenzeloze fantasie in geslaagd om 'de schuldigen' aan te wijzen en haar oordeel uit te spreken".

HRW beschreef het bloedbad als "een van de ergste mishandelingen van het leger in Burkina Faso sinds 2015". "Deze massamoorden... lijken deel uit te maken van een militaire actie tegen burgers die beschuldigd worden van samenwerking met islamistische gewapende groepen, en kunnen worden gezien als misdaden tegen de menselijkheid", zei de in New York gevestigde groep afgelopen donderdag.

In de verklaring van Burkina staat: "De mediacampagne die rond deze beschuldigingen is georkestreerd, en toont duidelijk aan dat het de bedoeling is... om onze strijdkrachten in diskrediet te brengen."

"Alle beschuldigingen van schendingen en misbruik van mensenrechten die worden gemeld in het kader van de strijd tegen terrorisme worden systematisch onderzocht", gevolgd door de regering en de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN. De junta schakelde donderdag de BBC en Voice of America radiozenders uit nadat ze hadden bericht over het beschuldigende rapport van HRW.

De West-Afrikaanse natie onder militair bewind wordt geteisterd door een opstand die in 2015 vanuit buurland Mali begon. Sindsdien zijn duizenden burgers, troepen en politieagenten gedood, twee miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht en ontevredenheid binnen het leger leidde tot twee staatsgrepen in 2022.

Macron roept op tot EU-debat over kernwapens

De Franse president Emmanuel Macron wil een debat over de rol van kernwapens in het Europese defensiebeleid. Zo zei hij in een interview dat zaterdag is gepubliceerd.

Het was de laatste in een reeks toespraken in de afgelopen maanden waarin hij de noodzaak van een door Europa geleide defensiestrategie benadrukte.

"Ik ben klaar om dit debat te openen. Het moet gaan over raketafweer, langeafstandscapaciteiten en kernwapens voor diegenen die ze hebben of waar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen," zei de Franse president in een interview met de regionale persgroep EBRA. "Laten we alles op tafel leggen en kijken wat ons echt kan beschermen" voegde hij eraan toe.

Macron had het onderwerp donderdag al genoemd in een toespraak op de Sorbonne Universiteit in Parijs. Hij omschreef de kernwapens van zijn land als een ‘onmisbaar onderdeel van de verdediging’. Sinds het Verenigd koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten, is Frankrijk het enige land in de EU dat over kernwapens beschikt. 

Hoe zit het met turbulentie tijdens het vliegen?

Als je weleens in een vliegtuig zit, heb je het vast weleens meegemaakt: je zit rustig in je vliegtuigstoel, en op enkele kilometers hoogte begint plotseling de cabine te schudden: turbulentie. Dat kan best schrikken zijn. Soms zal alleen je kopje thee een beetje heen en weer schudden, maar in sommige gevallen is het ook zo sterk dat je met vliegtuig en al een paar meter naar beneden zakt. Maar is dat nou gevaarlijk? Luchtvaartdeskundige Nikki van Luijk (TU Delft) legt in deze video uit dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Tenminste, zolang je de stoelriem maar vasthebt…

00:00 Wat is turbulentie?
0:37 Mechanische turbulentie
1:13 Thermische turbulentie
1:34 Thermische turbulentie: Luchtzak
2:05 Straalstromen
2:55 Is turbulentie gevaarlijk?

Met dank aan  Universiteit van Nederland

Veijer wint Grand Prix van Spanje in de Moto3

Op het circuit van Jerez is zondagochtend de Grand Prix van Spanje verreden in de Moto3. Voor de Nederlandse fans werd dat een heerlijke race en in Staphorst kon zondag - ondanks dat het zondag is - de vlag uit worden gehangen.

De al vanaf vrijdag uiterst dominante David Alonso stond op poleposition, naast David Muñoz en niemand minder dan Collin Veijer. Joel Kelso, Ryusei Yamanaka en Angel Piqueras vormen rij twee, voor Ivan Ortola, Joel Esteban en Tatsuki Suzuki. Alonso pakte in de openingsfase gewoon de leiding, maar al in ronde twee was het ineens klaar: hij schoof uit het niks onderuit, zijn eerste fout van het weekeinde.

Zo kon Muñoz naar de leiding rijden en niet veel later pakte Veijer, die zich na een matige start rap herstelde, de koppositie over. Onder leiding van Veijer ontstond een kopgroep, met verder nog Muñoz, Ortola, Esteban, Yamanaka en Kelso - de achtervolgers hadden in no-time al meer dan twee seconden achterstand aan de broek.

Met vijf ronden te gaan was Veijer nog altijd bijzonder indrukwekkend bezig: onder zijn hoge tempo haakten Kelso en Esteban af, terwijl Yamanaka het ook zwaar begon te krijgen. Bij het ingaan van de slotronde was Yamanaka definitief afgehaakt, dus ging het drietal met Veijer aan de leiding naar de laatste ronde.

Veijer en Muñoz wisten Ortola van zich af te schudden, waarna de Spanjaard bovenop het achterwiel van de pas net 18-jarige Staphorster kroop. Het was echter net niet genoeg en Veijer pakte een prachtige overwinning, de tweede in zijn carrière. Muñoz werd tweede, Ortola derde. Daniel Holgado nam de leiding in het kampioenschap over van Alonso, Veijer steeg naar de derde plek.

MotoGP-coureur Martin wint sprint vol valpartijen in Jerez, Veijer op P3 in Moto3

Op het circuit van Jerez is zaterdagmiddag de sprint verreden voor de Grand Prix van Spanje in de MotoGP. Het werd een uitermate chaotische race, met name in de slotfase, waarbij de een na de ander ogenschijnlijk uit het niks onderuit gleed.

Marc Marquez stond voor het eerst op poleposition op de Ducati, naast Marco Bezzecchi en Jorge Martin. Op rij twee stonden Brad Binder, Fabio Di Giannantonio en Alex Marquez, gevolgd door Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Pedro Acosta, Maverick Viñales en Aleix Espargaro.

Binder pakte met een topstart de leiding, maar Martin schoof er al snel voorbij. Marc en Alex Marquez volgden op drie en vier, voor Bagnaia en Bezzecchi - Espargaro en Jack Miller gingen in ronde één al onderuit. Binder en de Marquez-broers knokten om de tweede plek en vlak achter hen ging het fout met Bagnaia, die zich op het achterwiel van Bezzecchi onderuit reed.

Een ronde later schoof Di Giannantonio het grind in vanaf een plek in de top-6, terwijl Martin voorin een gaatje wist te slaan. Marc Marquez begon dat gaatje echter weer te dichten en met ruim vijf ronden te gaan schoof hij zijn Ducati binnendoor die van Martin naar de leiding.

Vier ronden voor het einde ging het fout in de strijd om plek drie: Alex Marquez, Binder en Bastianini gingen allemaal exact tegelijk onderuit op hetzelfde punt, los van elkaar. Een paar bochten later ging het dan ook wéér eens fout voor Marc Marquez, die uit het niks onderuit schoof.

Martin had zo ineens een ruime voorsprong, met Acosta en Viñales op twee en drie...tot Viñales nog geen ronde later ook onderuit gleed en Fabio Quartararo zo doorschoof naar plek drie. Marc Marquez liet zich na zijn val nog weer eens van zijn slechte kant zien: hij beukte Joan Mir vol aan de kant om zo op te schuiven naar plek tien.

Martin reed onbedreigd naar de overwinning, Acosta werd eveneens redelijk eenzaam tweede en Quartararo finishte als derde. De Fransman kreeg wegens een overtreding van het technisch reglement echter acht seconden straf en zakte naar plek vijf, waardoor wildcardrijder Dani Pedrosa opschoof naar de derde plek, voor Morbidelli.

Zondag
Zondag is de grote racedag in Spanje, om 11.00 uur begint dan de Moto3. Dat gebeurt met een tot nu toe uiterst dominante David Alonso op poleposition, naast David Muñoz en niemand minder dan Collin Veijer. Joel Kelso, Ryusei Yamanaka en Angel Piqueras vormen rij twee, voor Ivan Ortola, Joel Esteban en Tatsuki Suzuki.

Om 12.15 uur is het dan de beurt aan de Moto2, waar Fermin Aldeguer vanaf poleposition vertrekt, naast Albert Arenas en Jake Dixon. Manuel Gonzalez, Diogo Moreira en Sergio Garcia starten vanaf rij twee, voor Celestino Vietti, Tony Arbolino en Jeremy Alcoba. Zonta van den Goorbergh moet het na een vroege kwalificatiecrash doen met plek achttien, twee posities voor Bo Bendsneyder.

De MotoGP gaat tot slot om 14.00 uur van start in Jerez, met dezelfde startopstelling als de sprint van zaterdag.

FOK! Wat een weer: iets zachter, veel wind en een spatje regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanaf het einde van de middag is er in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten. In de tweede helft van de avond neemt de wind weer af. Zware windstoten kunnen overlast veroorzaken bij buitenactiviteiten zoals (water)sport en evenementen (vooral in tenten) en lastig zijn voor het verkeer, vooral voor fietsers, vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan.

geel

Vanochtend is er vrij veel bewolking, waaruit soms nog wat lichte regen kan vallen. Later wordt het meest droog en komt de zon er vaker bij. De wind uit het zuiden neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig en langs de kust naar (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met vooral in het westen enkele lichte buien. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14°C in het westen tot 17°C in het oosten. Boven land staat een vrij krachtige wind uit het zuiden, in de kustgebieden is deze krachtig tot hard, windkracht 6-7. In het uiterste noordwesten is er vanaf het einde van de middag kans op een stormachtige wind met zware windstoten van 75-85 km/u.

Vanavond overheerst de bewolking en blijft het overwegend droog. De wind komt uit het zuidwesten en is eerst nog vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan de westkust, windkracht 6-7. In het uiterste noordwesten is er aanvankelijk kans op een stormachtige wind, windkracht 8, met zware windstoten van 75-85 km/u. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 6°C. Er staat weinig wind. Aan de kust is de zuidwestenwind meest matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

grijze lucht boven Amsterdam Sloterdijk
grijze lucht boven Amsterdam Sloterdijk

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1272
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1271
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
special
Random Pics van de Dag #1270
review
Erazer Beast X40
©FOK.nl e.a.