Wat vind jij van de extra maatregelen bij de Nationale Herdenking?

De Nationale Herdenking op de Dam zal dit jaar iets anders verlopen dan gebruikelijk. Iedereen die de herdenking wil bezoeken, moet rekening houden met een waslijst aan maatregelen. Wat vind jij van de extra maatregelen dit jaar?

Nationale Herdenking op de Dam Amsterdam ( @ Gus Maussen on Wikimedia)
Nationale Herdenking op de Dam Amsterdam ( @ Gus Maussen on Wikimedia)

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Dido Michielsen de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Namens de Rijksministerraad wordt een krans gelegd door de minister-president, minister Ollongren van Defensie, staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Thijsen, Manuel en Violenus van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Burgemeester Halsema houdt een toespraak.

Vanwege 'toegenomen spanningen in de maatschappij', met name als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas, heeft de gemeente Amsterdam besloten om een uitgebreide noodverordening in het leven te roepen. Daarin staan extra regels waar mensen die naar de Dam komen zich aan moeten houden. De noodverordening geldt tussen 15.00 en 21.30 uur.

De belangrijkste regel is dat alleen mensen die zich aangemeld hebben de herdenking kunnen bijwonen. Dat kon tot dinsdag, toen duidelijk werd dat alle beschikbare plekken vergeven waren. Er worden maximaal 10.000 mensen toegelaten bij de Nationale Herdenking, de helft minder dan voorgaande jaren.

De aangemelde bezoekers kunnen via drie ingangen de Dam betreden: het Damrak, het Rokin en de Paleisstraat. De keuze van de ingang hangt af van de bij de reservering gekozen locatie. Bij de ingangen is alleen een toegangsbewijs vereist, geen ID-kaart.

Op de Dam is het verboden om vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten mee te nemen. Bij binnenkomst wordt iedereen gefouilleerd door het oppervlakkig aftasten van kleding en het controleren van tassen. Groepen die identieke T-shirts dragen met bijvoorbeeld "Free Palestine" kunnen worden geweigerd wegens mogelijke verstoring van de orde.

Bewoners rondom de Dam moeten ramen sluiten tijdens de herdenking en mogen niet op balkons of dakterrassen staan. Winkels en horecazaken moeten om 16.30 uur sluiten, alleen hotels en hostels zijn hiervan uitgezonderd. De maatregelen zijn genomen vanwege mogelijke protestacties of demonstraties door de situatie tussen Israël en Hamas, hoewel meerdere pro-Palestijnse organisaties hebben aangegeven niet te zullen demonstreren.

Er is momenteel een aangemelde demonstratie bij de gemeente, waarbij linkse activist Frank van der Linde van plan is om te protesteren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. Hoewel Van der Linde aanvankelijk een plek op de Dam had aangevraagd, heeft burgemeester Halsema hem een locatie op de Torensluis bij het Singel toegewezen. Desondanks heeft Van der Linde aangegeven toch naar de Dam te willen gaan om met zijn rug naar Bosma toe te kunnen staan.

560 stemmen , laatste: 05-05-2024, 00:06