Gelderland laat met paintball op wolf schieten, is dat een wijs besluit?

De provincie Gelderland heeft een vergunning verleend om te schieten met een paintballgeweer op een 'nieuwsgierige' wolf die regelmatig verschijnt in Ermelo. Het doel is om het dier weer schuw te maken door de pijnprikkel van de paintball. Is dat een wijs besluit?

Paintball- wolf een lesje leren (@pvproductions on Freepik)
Paintball- wolf een lesje leren (@pvproductions on Freepik)

Volgens de Provincie moet het dier leren om mensen niet te benaderen en op afstand te blijven. De wolf vertoont al elangere tijd niet-schuw gedrag. Gelderland heeft hulp ingeroepen van een expert op het gebied van wolven, die heeft geconcludeerd dat het gedrag van de wolf niet normaal is.

De vergunning is verleend aan enkele professionals die goed bekend zijn in het gebied en snel ter plaatse kunnen zijn. Het is van essentieel belang dat de wolf leert dat mensen een bedreiging voor hem vormen door middel van een "pijnprikkel".

Er moet met een paintballweer worden geschoten wanneer de wolf dicht bij mensen in de buurt komt. Hierdoor zou de wolf de connectie tussen het benaderen van mensen en de onaangename ervaring maken, waardoor hij leert om afstand te houden van mensen.

De vergunning geldt voor het territorium van de wolvenroedel op de Noord-Veluwe, waar de 'tamme' wolf zich ophoudt. De vergunning is geldig voor 18 maanden. De provincie is van mening dat dit tamme gedrag voornamelijk bij jonge wolven voorkomt en dit binnen 18 maanden afgeleerd kan worden.

393 stemmen , laatste: 10-05-2024, 16:39